SEZARYEN İLE DOĞAN TERM YENİDOĞAN BEBEKLERDE KORDON KLEMPLEME SÜRESİNİN KORDON KAN GAZINA VE APGAR SKORUNA ETKİSİ - KAYA, TUĞBA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışma, term bebeklerde umbilikal kordu erken ve geç klemplemeye ilişkin uygulamaların yenidoğanın kord kan gazı parametrelerine, 1. ve 5. dakika APGAR skoruna ve fetüsün yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatış süresine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmada termde, herhangi bir hastalıkla komplike olmayan 100 gebede sezaryen doğum gerçekleştirildi. Olgular 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba dahil olan 50 sezaryen doğum bebeğinde umbilikal kord, doğumdan sonraki ilk 30 saniye içerisinde klemplendi ve kontrol grubu olarak kabul edildi. İkinci grupta olan 50 sezaryen doğum bebeğinde ise umbilikal kord doğum sonrası 60 saniye bekletildikten sonra klemplendi ve çalışma grubu olarak kabul edildi. Bu süre zarfında yenidoğan bebek ameliyat masasında annenin karnının üstünde uterusla aynı seviyede bekletildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların; yaş, tanı, gravida, parite, abortus sayıları, doğum haftası, sezaryen endikasyonu, fetusun doğum ağırlığı, fetüsün doğumdaki boyu ve baş çevresi, umbilikal kord pH değeri, parsiyel oksijen basıncı (pO2), parsiyel karbondioksit basıncı (pCO2), bikarbonat (HCO3), baz açığı (BE), laktat, hemoglobin (Hb), bilirubin değerleri 1.dk APGAR skoru, 5.dk APGAR skorları, yenidoğan yoğun bakım yatış süreleri kontrol ve çalışma grupları arasında karşılaştırıldı. Erken klemplemenin yapıldığı kontrol grubunda kordon kan gazında ortalama pH 7,33±0,04, pCO2 43,26±6,50 mmHg, pO2 35,85±12,9 mmHg, BE -3,7±2,09 mmol/L, laktat 1,91±1,89 mmol/L, HCO3 23,06±1,99 mmol/L, Hb 14,9±1,64 g/dL ve bilirubin 1,00±1,00 mg/dL, 1. Dakika APGAR skoru 6,14±1,30, 5. Dakika APGAR skoru 8,12±1,08, hastaneye yatış süresi 0,24±1,20 gün olarak bulundu.Geç klemplemenin yapıldığı çalışma grubunda kordon kan gazında ortalama pH 7,33±0,03, pCO2 45,13±5,70 mmHg, pO2 32,77±10,9 mmHg, BE -2,39±1,87 mmol/L, laktat 1,89±0,61 mmol/L, HCO3 23,04±1,85 mmol/L, Hb 15,6±1,83 g/dL ve bilirubin 1,77±1,46 mg/dL, 1. Dakika APGAR skoru 6,16±1,36, 5. Dakika APGAR skoru 8,08±1,20, hastaneye yatış süresi 0,22±0,73 gün olarak bulundu. Erken klemplemenin yapıldığı kontrol grubu ile geç klemlemenin yapıldığı çalışma grubu karşılaştırıldığında; umbilikal kord kan gazı parametrelerinden pH, pO2, pCO2, HCO3, laktat, Hb, 1. Dakika APGAR skoru, 5. Dakika APGAR skoru ve yenidoğan yoğun bakım yatış süreleri arasında anlamlı fark saptanmadı(p>0,05). BE kontrol grubu ile kıyaslandığında anlamlı derecede azalmış olarak görüldü(p=0,001). Bilirubin kontrol grubu ile kıyaslandığında anlamlı bir artış izlendi(p=0,003).

This study aimed to determine the effects of early and delayed umbilical cord clamping practices in term neonates on cord blood gas parameters, 1st and 5th-minute APGAR scores, and the length of neonatal intensive care unit (NICU) stay. A total of 100 term pregnancies without any medical complications underwent cesarean delivery. The cases were divided into two groups. In the first group, consisting of 50 neonates, the umbilical cord was clamped within the first 30 seconds after birth, serving as the control group. In the second group, comprising 50 neonates, the umbilical cord was clamped 60 seconds after birth, and this group was considered the intervention group. During the waiting period, the neonate was kept at the same level as the uterus, positioned on the mother's abdomen. The study collected and compared data on maternal age, diagnosis, gravida, parity, number of abortions, gestational week, indication for cesarean section, fetal birth weight, neonatal length and head circumference, cord blood pH, partial oxygen pressure (pO2), partial carbon dioxide pressure (pCO2), bicarbonate (HCO3), base excess (BE), lactate, hemoglobin (Hb), bilirubin levels, and 1st and 5th-minute APGAR scores, as well as NICU length of stay between the control and intervention groups. In the control group (early clamping), the mean cord blood gas values were as follows: pH 7.33±0.04, pCO2 43.26±6.50 mmHg, pO2 35.85±12.9 mmHg, BE -3.7±2.09 mmol/L, lactate 1.91±1.89 mmol/L, HCO3 23.06±1.99 mmol/L, Hb 14.9±1.64 g/dL, and bilirubin 1.00±1.00 mg/dL. The 1st and 5th-minute APGAR scores were 6.14±1.30 and 8.12±1.08, respectively, with an average NICU stay of 0.24±1.20 days. In the intervention group (delayed clamping), the mean cord blood gas values were: pH 7.33±0.03, pCO2 45.13±5.70 mmHg, pO2 32.77±10.9 mmHg, BE -2.39±1.87 mmol/L, lactate 1.89±0.61 mmol/L, HCO3 23.04±1.85 mmol/L, Hb 15.6±1.83 g/dL, and bilirubin 1.77±1.46 mg/dL. The 1st and 5th-minute APGAR scores were 6.16±1.36 and 8.08±1.20, with an average NICU stay of 0.22±0.73 days. No statistically significant differences were found between the control (early clamping) and intervention (delayed clamping) groups regarding cord blood gas parameters (pH, pO2, pCO2, HCO3, lactate, Hb), 1st and 5th-minute APGAR scores, or NICU stay duration (p>0.05). However, BE levels were significantly lower in the control group (p=0.001), and bilirubin levels were significantly higher in the intervention group (p=0.003).
Effect of cord clamping duration on cord blood gas and apgar score in term newborn babies born by cesarean section
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum