Elazığ ve çevresindeki sığırların kan plazması çinko,alkalin fosfataz ve kıl çinko değerleri üzerinde araştırmalar - Çimtay, İbrahim; Yılmaz, Kemal (My University, 1998)
Bu çalışma, yetiştiricilerin elindeki Holştayn ve Montafon sığırlarda plazma çinko, alkalin fosfataz (ALP) ve kıl çinko düzeylerini ölçerek subklinik çinko yetersizliğinin bulunup bulunmadığını ortaya koymak ve anılan parametreler üzerine ırk, mevsim, gebelik, laktasyon ve kıl değişiminin etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, toplam 412 baş, bir yaşında ve daha büyük yaştaki dişi sığırlar kullanılmıştır. Plazma çinko, ALP ve kıl çinko düzeyleri aylara, plazma çinko düzeyleri ırk, laktasyon ve gebeliğe, ALP düzeyleri kıl değişimi ve laktasyona göre bazı aylarda önemli değişiklikler göstermiştir. Plazma çinko ve ALP düzeyleri arasında, Eylül ayında önemli ( p<0,01 ) olmak üzere pozitif korrelasyon bulunmuştur. Çalışmada kullanılan sığırlarda çinko yetersizliğinin klinik beldekleri görülmemesine karşın plazma ve kıl çinko düzeylerine göre toplam sığırların, sırasıyla % 30,17 ve % 46,5'inin subklinik çinko yetersizliği riski taşıdıkları ortaya konmuştur. Bundan başka, toplam sığırların % 1,7'sinin çinko yetersizliğinin klinik beldeklerini gösterebilecek düzeyde plazma çinko değerlerine sahip oldukları saptanmıştır.
Keywords: Laktasyon dönemi; kıl; alkalin fosfotaz; sığır; gebelik; çinko; Elazığ; kan plazması; kuru dönem