İNEKLERDE DOĞUM ANINDAKİ TH1/TH2 SİTOKİN DENGESİ VE SOCS3 DÜZEYİNİN BAZI POSTPARTUM HASTALIKLARLA İLİŞKİSİ - YILMAZ, ÖZNUR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu tezde ineklerde, hümoral ve hücresel immün sistem aktivitesinin önemli göstergelerinden olan Th1/Th2 polarizasyonu ve sitokin sinyal baskılayıcı (SOCS) 3'ün doğum anındaki düzeylerinin postpartum (pp) hastalıklarla ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 90'ı normal doğum (ND), 90'ı güç doğum (GD) olmak üzere 180 baş inek materyal olarak kullanıldı ve ineklerden doğum anında bir defa kan örneği alındı. Normal doğum yapan inekler herhangi bir pp problem şekillenmeyen (ND (-) (n=45)) ve pp problem şekillenen (ND (+) (n=45)) olmak üzere; benzer şekilde güç doğum yapan inekler de herhangi bir pp problem şekillenmeyen (GD (-) (n=45)) ve pp problem şekillenen (GD (+) (n=45)) olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Sitokin analizleri tür spesifik ticari ELISA kitleri kullanılarak yapıldı. Serum IFN-? düzeyi ND (-) grubunda diğer gruplara göre daha yüksek bulunurken (P<0,001); ND (-) ile GD (-) arasında istatistiki bir fark olmadığı, fakat ND (+) ve GD (+) grupları arasındaki farkın anlamlı derecede önemli olduğu tespit edildi. Serum SOCS3 düzeyinde, ND (-) grubunun, GD (+) grubu ile istatistiki olarak önemli farklılık gösterdiği, ancak GD (-) grubu ineklerle aralarında herhangi bir fark olmadığı görüldü (P>0.05). Sonuç olarak gruplar arası Th1/Th2 polarizasyonu ND (-) grubunda IFN-?, TNF-? ve IL-2 düzeyi diğer gruplara göre yüksek bulundu. Buna göre gruplar arası ND (-) grubunda polarizasyon dengesinin Th1 yönünde olduğu ve hücresel immünitenin desteklenmesi gerektiği kanaatine varıldı.

In this thesis, it was aimed to determine the relationship between Th1/Th2 polarization and Suppressor of Cytokine Signalling (SOCS) 3, which are important indicators of humoral and cellular immune system activity, and postpartum (pp) diseases in cows. In the study, 180 cows (90 normal delivery (ND) and 90 difficult delivery (DD)) were used as material and blood samples were taken from cows for once at the time of delivery. Cows with normal delivery are without any pp problem (ND (-) (n=45)) and with pp problem (ND (+) (n=45)); Similarly, cows that gave delivery with difficulty were divided into two subgroups as no PP problems (ND (-) (n=45)) and those with pp problem (DD (+) (n=45)). Cytokine analyzes were performed using species-specific commercial ELISA kits. While serum IFN-? level was found to be higher in the ND (-) group than in the other groups (P<0.001), there was no statistical difference between ND (-) and DD (-), but the difference between ND (+) and DD (+) groups was significant. was found to be of significant importance. In serum SOCS3 level, it was observed that the ND (-) group showed a statistically significant difference with the DD (+) group, but there was no difference between them and the DD (-) group cows (P>0.05). As a result, in the Th1/Th2 polarization results between the groups, IFN-?, TNF-? and IL-2 levels were found to be higher in the ND (-) group than in the other groups. Accordingly, it was concluded that the polarization balance in the ND (-) group was in the direction of Th1 and that cellular immunity should be supported.
The relationship of TH1/TH2 cytokine balance and SOCS3 level with some postpartum diseases in cows at delivery
Keywords: Veteriner Hekimliği