KIRSAL KALKINMA UYGULAMALARI: IPARD DESTEKLERİNİN ELÂZIĞ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE ETKİSİ - YILDIRIM, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2019)
Türkiye'nin, Avrupa Birliği üyelik sürecinde 2006 yılında aday ülke konumuna gelmesinin ardından, Yatırım Öncesi Mali Yardım Programı çerçevesine alınmış ve bu programın Kırsal Kalkınma Bileşeni olan IPARD 2008'de kabul edilmiş, 2011'de ise uygulanmaya başlamıştır. 42 ili kapsayan programda Elâzığ ili 2. faz iller arasında olup 2013-2016 yılları arasında desteklenmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümünde benzer çalışmalardan literatür özetlerine değinilmiş, ikinci bölümde genel olarak kırsal kalkınma kavramları ve Türkiye'nin önceki yıllardaki kırsal kalkınma faaliyetleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde IPARD Programı'nın temelini oluşturan Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası, Yatırım Öncesi Mali Yardımlar, IPARD Programı ve Program uygulayıcısı kurum TKDK ile ilgili kavramlar ve süreçler açıklanmıştır. Son bölümde ise uygulama alanı olan Elâzığ ili ile ilgili temel bilgiler verilerek IPARD dönemi içinde Elâzığ Hayvancılık Sektöründeki rakamsal gelişmeler anlatılmıştır. Analiz sonucunda, ildeki hayvancılık sektöründe pozitif bir ivme gözlemlenmiş olup en dikkat çeken değişim kanatlı sektöründe meydana gelmiştir. IPARD döneminde etlik tavuk kapasitesinde yaklaşık %105'lik kapasite artışı meydana gelmiştir. Bu veriden hareketle, ildeki yatırımcıların, tedarik ve pazar mekanizması bir otorite tarafından kontrol ve garanti edilen iş modellerine tepkisinin daha olumlu olduğu sonucuna varılmıştır.

In 2006, after Turkey has been recognized as candidate state for the European Union (EU), Turkey was included into the Instrument for Pre-accession Assistance (IPA) program. In 2008, IPA's rural development component (IPARD) has been accepted by Turkey and it has been launched in 2011. IPARD encompasses 42 provinces in Turkey and Elazig is one of the second phase provinces that received support between 2013-2016. The first part of these study comprises a literature review of the similar studies. In the second part, the concept of rural development and Turkey's efforts on rural development in recent years are explained. The third part explains the bases of IPARD, which are EU's Common Agricultural Policy and IPA, together with the terms and procedures associated with IPARD program and its implementing partner agency in Turkey, TKDK. In the last part, basic information about the province of interest Elazig has been introduced and the developments in the livestock industry in Elazig during the corresponding IPARD term is explained. As a result of the analysis, in the studied province, a positive acceleration in livestock industry has been observed, where the most notable change occurred in poultry. During the IPARD support phase, the capacity of poultry increased by %105 in the province. In the light of these findings, it has been concluded that the entrepreneurs in the province are more attracted by investment tools whose supply and market guaranteed by an authority.
Rural development supports programs: Effects of the IPARD supports on the animal husbandary industry in Elazig
Keywords: İşletme