UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE PSİKOEĞİTİM PROGRAMLARININ ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN SINAV KAYGISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - TÜRKER, MELTEM (Fırat Üniveristesi, 2021)
Kaygı ile baş edebilme bireylerin yaşam kalitelerinin artırılması ve hayattan doyum sağlayabilmesi açısından büyük bir önem arz etmektedir. Günümüzde performansa dayalı çalışma sonuçlarının kariyer planlamasına dair birtakım veriler sunması ise kaygıyı kontrol altına alma ve yeteneği en yüksek verimle sergileyebilmenin gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu araştırmada, sınav kaygısının kontrol edilmesinde en etkili yaklaşım olduğu düşünülen bilişsel davranışçı yaklaşımların psikososyal eğitim programları bağlamında etkililiğinin ölçülmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın önleyici rehberlik kapsamında da iyileştirici ve öğretici olması yönünden önemli bir konu olacağı düşünülmektedir. Araştırmadaki çalışma grupları, ortaöğretimde eğitim gören yüksek düzeyde sınav kaygısı taşıyan, 10'u deney, 10'u kontrol grubunda olan toplam 20 kız öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma uzaktan eğitim platformunda gerçekleştirilmektedir. Bu araştırmanın veri toplama aracı Spielberger, Gorsuch ve Lushene (1970) tarafından geliştirilmiş ve Öner ve Albayrak-Kaymak (1990) tarafından Türkçe 'ye uyarlanmış Sınav Kaygı Envanteri (Test Anxiety Inventory) dir. Sınav Kaygı Envanteri, "Kuruntu Kaygısı" ve "Duyuşsal Kaygı" olaral adlandırılan iki alt testten meydana gelmektedir. Deneysel yöntemin uygulandığı çalışmada öntest sontest verileriyle deney ve kontrol grubu bulunmaktadır. Bireylere sınav kaygı envanteri uygulanmış, bu envanter sonunda elde edilen ham puanlar, "Sınav Kaygı Envanteri" inde yer alan kız ve erkek olma durumuna göre standart toplam puanlara (Standart T- Puanları) dönüştürülmüştür. Uygulama başında her iki gruba Sınav Kaygı Envanteri uygulanmıştır. Bu basamaktan sonra sekiz haftalık bir süre ile deney grubuna, sınav kaygısını önlemeye yönelik psiko-eğitim programı uygulanmıştır. Program sonucunda deney ve kontrol gruplarına son-test uygulaması gerçekleştirilmiştir. Ön-test ve son-test ölçümleri (The StatisticalPacket for Social Sciences) SPSS programına girilerek analiz edilmiştir. Bu doğrultuda uzaktan eğitim sürecinde psikoeğitim programlarının sınav kaygısını önlemede etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Coping with anxiety is of great importance in increasing the quality of life of individuals and providing life satisfaction. Today, the fact that performance-based study results provide some data on career planning emphasizes the necessity of controlling anxiety and demonstrating talent with the highest efficiency. In this study, it is aimed to measure the effectiveness of cognitive behavioral approaches, which are considered to be the most effective approach in controlling test anxiety, in the context of psychosocial education programs. It is thought that this study will be an important issue in terms of being remedial and instructive within the scope of preventive guidance. The study groups in the study consisted of a total of 20 female students, 10 of whom were in the experimental group and 10 were in the control group, who were educated in secondary education with high level of examination anxiety. The research is carried out on a distance education platform. The data collection tool of this research is the Test Anxiety Inventory developed by Spielberger et al. (1980) and adapted into Turkish by Öner and Albayrak-Kaymak (1990). The Exam Anxiety Inventory consists of two subtests named "Delusion Anxiety" and "Affective Anxiety". In the study where the experimental method is applied, there are experimental and control groups with pre-test post-test data. Exam anxiety inventory will be applied to individuals, and the raw scores obtained at the end of this inventory will be converted into standard total scores (Standard T-Scores) according to the status of being male or female in the "Exam Anxiety Inventory". Exam Anxiety Inventory will be applied to both groups at the beginning of the application. After this step, a psycho-education program will be applied to the experimental group for a period of eight weeks to prevent test anxiety. At the end of the program, a post-test will be applied to the experimental and control groups. Pre-test and post-test measurements (The Statistical Packet for Social Sciences) will be entered into the SPSS program and analyzed. In this direction, it was concluded that psychoeducation programs in the distance education process are effective in preventing test anxiety.
The effect of psycho-education programs on the test anxiety of secondary education students in the distance education process
Keywords: Eğitim ve Öğretim