OXFORD VE DE LORME GÜÇLENDİRME EGZERSİZLERİNİN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ŞEKERCİ, NAZMİ (Fırat Üniveristesi, 2001)
Günümüzde kas gücü ve dayanıklılığını artırmak için değişik egzersiz programlan uygulanmaktadır. Bu çalışmada bilgisayarlı En-Tree makara ağırlık sistemi kullanılarak kuadriseps adalesinde iki değişik güçlendirme yönteminin etkileri karşılaştırıldı. 30 sağlıklı, genç erkek olgu rastgele kontrol grubu ve iki değişik egzersiz grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Kontrol grubunda olanlara herhangi bir egzersiz uygulaması yapılmazken diğer grupların dominant tarafta ki kuadriseps kaslarına De Lornıe veya Oxford egzersiz tekniklerinden birisi uygulandı. De Lorme tekniğinde her bireyin önce 10 REM (repetition maximum) değeri tesbit edildi ve çalışmaya 10 REM değerinin % 50"si ile başlanılıp, % 75 ve % 100 şeklinde artan setler olarak uygulandı. Her set 10 tekrardan oluşuyordu. Oxford tekniğinde ise çalışmaya 10 REM değerinin % 100'ü ile başlanılıp % 75'i ve % 50"si şeklinde azaltıldı. Her hafta 10 REM değerleri yeniden değerlendirildi. Çalışma üç hafta süreyle ve haftada beş gün olarak yapıldı. Olguların patella ve patella üstü ekstremite çevre ölçümleri kaydedildi. Bilgisayarla ise kuadriseps adalesinde ortalama PP (peak power) ve PF (peak force) değerleri tesbit edildi. İstatistiksel analizde birden fazla bağımsız grubun karşılaştırılmasında Krusker-Wallis testi kullanıldı Anlamlı farklılık bulunanlarda ikili karşılaştırmalar Mann-Whitney U testi yapılarak gerçekleştirildi. Sıralı ölçümlerin farklılıklarını araştırmada Friedman testi ve Wilcoxon bağımlı grup testleri kullanıldı. \ 111Kontrol grubundaki olgularda ölçülen parametrelerde çalışma suresince anlamlı bir değişiklik bulunamadı. 10 RUM değerlerinde De Lonne tekniği ile çalışanlarda son haftada, Oxford tekniği ile çalışanlarda ise ikinci haftada anlamlı artış gözlendi. Ekstremite çevresi ölçümlerinde egzersiz uygulananlarda en belirgin artış patellanın 15 cm. üzerinde elde edildi. Ortalama PP ve PF değerleri her iki egzersiz grubunda üçüncü haftadan itibaren anlamlı bir şekilde artış gösterdi. Sonuç olarak her iki egzersiz tekniğinin de kas gücünü artırdığı ve kas hipertrofısi yaptığı, birbirlerine göre ise üstünlükleri bulunmadığına tespit edildi.. Anahtar kelimeler : De Lorme, Oxford, Progresif dirençli egzersiz, kuadriseps IX
Comparison of the efficacy of the Oxford and De Lorme strengthening exercises
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor; Sports