USLU KÖYÜ (ELAZIĞ G) ÇEVRESİNDEKİ YÜKSEKOVA KARMAŞIĞINA AİT VOLKANİK KAYAÇLARIN PETROGRAFİK VE PETROKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - CİHAN, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Çalışma alanı Güneydoğu Anadolu Orojenik Kuşağı (GDAO) içerisinde, Elazığ ilinin yaklaşık 45 km güneyinde yer almaktadır. Çalışma alanında, Üst Kretase yaşlı Yüksekova Karmaşığı volkanosedimanları, Geç Kretase yaşlı Kömürhan Ofiyolitleri'ne ait harzburjit, dünit ve lerzolitlerden oluşan manto kümülatlarınca tektonik olarak üzerlenmiştir. Birim, Paleozoyik-Mesozoyik yaşlı Pütürge Metamorfitleri üzerinde uyumsuzlukla yer alır. Uslu (Elazığ G) çevresinde yüzeyleyen Yüksekova Karmaşığ'ına ait volkanik kayaçlar, petrografik ve jeokimyasal açıdan bazaltik bileşim göstermektedir. Mineralojik ve dokusal açıdan tanınabilen volkanik kayaçlar plajiyoklas ve opak oksit mineralleri bakımından zengindirler. İkincil olarak kalsit minerali baskındır. İntersertal ve amigdaloidal dokular yaygındır. Kayaç örneklerinin N-OOSB'ye göre normalize edilmiş iz element dağılımlarına göre; LIL elementler, HFS elementlerine göre zenginleşmişlerdir. HNTE'ler ise ANTE'lere göre daha zengin dağılım gösterirler. Sonuç olarak; jeokimyasal veriler, okyanus ardındaki açılmaya işaret etmektedir. Söz konusu jeokimyasal özellikten yola çıkarak, Uslu çevresinde yüzeyleyen volkanikli fasiyeslerin Maden Karmaşığı ile kökensel bir ilişkinin olmadığı düşünülmektedir.

The study area is located approximately 45 km south of Elazığ province within the Southeastern Anatolian Orogenic Belt (SEE). In the study area, the volcanic rocks of the Upper Cretaceous Yuksekova Complex were tectonically overlain by mantle cumulates consisting of harzburgite, dunite and Iherzolites belonging to the Late Cretaceous aged Kömürhan Ophiolites. The unit unconformably overlies the Paleozoic-Mesozoic Pütürge Metamorphics. The volcanic rocks belonging to the Yüksekova Complex outcropping around Uslu (South Elazığ) show basaltic composition in terms of petrographic and geochemistry. Mineralogically and texturally recognizable volcanic rocks are rich in plagioclase and opaque oxide minerals. Secondarily, calcite mineral is dominant. Intersertal and amygdaloidal tissues are common. According to the trace element distributions of the rock samples normalized to N-OOSB; LIL elements are enriched according to HFS elements. LREEs, on the other hand, show a richer distribution than HREEs. As a result; geochemical data point to the rift behind the ocean. Based on this geochemical feature, it has been revealed that the volcanic facies outcropping around Uslu do not have an original relationship with the Maden Complex.
Investigation of petrographic and petrochemical properties of volcanic rocks belonging to Yüksekova complex around Uslu village (S Elaziğ)
Keywords: Jeoloji Mühendisliği