SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ETWİNNİNG İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - ACAR, PAKİZE (Fırat Üniveristesi, 2021)
eTwinning, Avrupa'daki okullar için oluşturulmuş sanal bir çevrimiçi ağ topluluğudur. 2005 yılında Avrupa Komisyonu tarafından kurulan oluşuma, Türkiye 2009'da dahil olmuştur. Türkiye proje sayısı ve kayıtlı öğretmen sayısı itibariyle eTwinning platformunda yer alan ülkeler içerisinde ilk konumdadır. Bu çalışmanın amacı da ülkemizde binlerce öğretmenin dahil olduğu eTwinning platformunun sınıf öğretmenlerinin gözünde incelenmesi ve görüşlerinin alınmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu, amaçlı örneklemin ölçüt örneklem modeliyle seçilen 26 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışma grubundaki öğretmenlerin ölçüt olarak, araştırma yılı içerisinde yaptıkları eTwinning projeleri ile ülke genelinde ilk 200 kişi arasına girip, kalite etiketi almaya hak kazanan sınıf öğretmenleri olmaları tercih edilmiştir. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Görüşme sorularındaki dört soru demografik özellikleri içeren, dokuz soru da araştırmaya yönelik sorulardan oluşmaktadır. Araştırma yaklaşımı itibariyle nitel bir çalışma olup, desen olarak olgu bilim (fenomonoloji) tercih edilmiştir. Elde edilen veriler hem betimsel hem de içerik analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Veriler önce kodlara ayrılmış birbirine yakın kodlar temalar halinde birleştirilip tablolaştırılmış ve bulgular bölümüne yazılmıştır. Bulgular neticesinde eTwinning projeleri yapan sınıf öğretmenlerinin eTwinning'in kendilerine ve öğrencilerine olumlu yönde çok şey kazandırdığı, Web2.0 araçlarını öğrendiklerini, kendilerini mesleki anlamda çok geliştirdiği, birçok yönden destekleyici ve engelleyici unsurlarla karşılaştıkları gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Mevcut çalışmalarda incelenmiş benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Bu bulgular ışığında sınıf öğretmenlerinin eTwinning projelerini rahatlıkla yürütebileceklerini, proje yapmanın tamamen bir tutku ve gönüllülük işi olduğu, proje yapmanın yararlarının öğrenci, öğretmen ve veli bazında ayrı ayrı değerlendirilebileceği ve ayrıca eğitim fakültelerine ders olarak konulabileceği belirtilmiştir.

eTwinning is a virtual online network community for schools in Europe. Formation established by the European Commission in 2005. In 2009, Turkey has been included. Turkey is in the first position in the number of projects and countries involved in eTwinning as the number of registered teachers. The aim of this study is to examine the eTwinning platform, which includes thousands of teachers in our country, in the eyes of classroom teachers and to receive their opinions. The study group of the research consists of 26 classroom teachers selected by the criterion sampling model of the purposeful sample. As a criterion, it was preferred that the teachers in the study group were classroom teachers who received a quality label with their eTwinning projects during the research year and ranked among the first 200 people across the country. In the study, by using semi-structured interview forms, four questions were directed to the interview form containing demographic characteristics and nine questions including research questions. It is a qualitative study in terms of research approach and phenomenology is preferred as a design. The obtained data were analyzed using both descriptive and content analysis methods. The data were first divided into codes, close codes were combined into themes, tabulated and written in the findings section. As a result of the findings, it has been concluded that eTwinning teachers who carry out eTwinning projects have given them and their students a lot in a positive way, learned the Web2.0 tools, developed themselves professionally, and encountered supportive and obstructive elements in many ways. Similar results were obtained when examined in the current studies. In the light of these findings, it was stated that classroom teachers can easily carry out eTwinning projects, project making is a passion and volunteer work, the benefits of making projects can be evaluated separately on the basis of students, teachers and parents, and can also be put as lessons in education faculties.
Review of class teacher's opinions about eTwinning
Keywords: Eğitim ve Öğretim