KUR'AN-I KERİM'DE İSTİHZA KAVRAMININ SEMANTİK ANALİZİ - TAN, TUNCAY (Fırat Üniveristesi, 2007)
Müslümanlar için, Kur'an tarafından ortaya konan bütün hükümler değerlidir. Göz ardı edilemezler. Kur'an özellikle ahlak ve bunun topluma yansımaları üzerinde durur. Ahlaki ilkeler ve değerler, toplum u bir arada tutan önemli faktörlerdendir. İstihza kavramı da ahlaki yozlaşmanın olduğu zamanlarda ortaya çıkan ve fertleri birbirinden uzaklaştıran dominant kavramlardandır. ?Alay etmek, dalga geçmek, küçümsemek? gibi anlamlara gelen bu kavram, Kur'an boyunca münafık(ikiyüzlü) ve inkarcı tiplerin başvurduğu psikolojik yıpratma taktiği olarak ortaya çıkar. Müslümanlar için bu kavramın kullanıldığını görmemekteyiz. Fakat aynı anlama gelen farklı kavramlar, Müslümanlar arasında da ortaya çıkacak böyle kötü bir eyleme karşı, uyanık olmaları için, Kur'an'da Müslümanlar hakkında da kullanılmıştır.

All the decitions mentioned by the Qor?an are valuable for the muslims. They can?t be undervalued. Qor?an focus especially on moral and it?s reflections on society. Moral principles and values are very important factors that keep the society together. Concept of the istihza (irony) is one of the dominant terms that occurs in the periods of moral degeneration and separates people from each other. This concept has some meaning such as to ?rid icule and to look down on? and through Qor?an, we may see it as a physiologically exhausting tactic which is used by hypocrite people and unbelievers. Concept of the istihza is not used for the Muslims in the Qor?an; however some words having the same mean ing are used for the Muslims to make them aware of such bad situations.
The semantic analize concept of the istihza in the Qor'an
Keywords: Din