Deprem haberciliği ve toplumsal algı: Elazığ örneği - Eşidir, Osman Vedüd; Bak, Gökhan; Bozuklu Ancil, İrem (My University, 2025)
Afetler, bireylerin ve toplumların sosyal, ekonomik, psikolojik yapılarında derin etkiler bırakan olağanüstü olaylardır. Bu gibi kriz durumlarında bilgiye erişim, hem bireysel hem de toplumsal dayanışmanın inşa edilmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Medya, afet durumlarında kamuoyunu bilgilendirme, farkındalık yaratma ve toplumsal algı oluşturma fonksiyonları ile öne çıkan temel aktörlerden biridir. Bu bağlamda yerel basın, topluma yakın olma avantajı ile bilgi aktarımı ve toplumsal dayanışmayı destekleme açısından önemli bir sorumluluk üstlenmektedir. Bu çalışma, Elazığ merkezli bir yerel gazete olan Fırat Gazetesi’nin, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında yayımladığı haberler aracılığıyla yerel basının afet haberciliği pratiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 7 Şubat 2023 ile 13 Mart 2023 tarihleri arasında toplam 30 sayıda yer alan manşet haberlerini içerik analizi yöntemiyle değerlendirmiş ve bu haberlerin ana temalarını kategorilere ayırılmıştır. Deprem bilimcilerin açıklamaları, depremin etkileri, DEPREM HABERCİLİĞİ VE TOPLUMSAL ALGI: ELAZIĞ ÖRNEĞİ | 6 bölgeye ilişkin yapı stoku durumu, siyasal ve toplumsal boyutlar, bu kategoriler arasında öne çıkan temel başlıklar olmuştur. Araştırma bulguları, Fırat Gazetesi’nin yerel bir medya organı olarak afet haberciliğinde hem bilgi aktarımı hem de toplumsal farkındalık oluşturma konusunda etkin bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Özellikle deprem bilimcilerin açıklamaları ve yapı stoklarına dair haberler, kamuoyunun afetlere karşı bilinçlenmesinde kritik bir yer tutmaktadır. Bununla birlikte, siyasal ve toplumsal haberler, depremlerin ekonomik ve sosyal yansımalarına ışık tutmaktadır. Yerel basın, yalnızca bilgi aktarımı yapan bir iletişim aracı değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı destekleyen ve kriz durumlarında etik sorumluluklarıyla hareket eden bir platformdur. Bu çalışma, Fırat Gazetesi’nin habercilik pratikleri üzerinden, yerel medyanın afetler karşısındaki toplumsal dayanışmayı destekleme ve bilgiye erişim sağlama konusundaki katkılarının altını çizmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, yerel basının etik sorumlulukları da ele alınmış ve gelecekteki afet haberciliği pratiklerini geliştirmeye yönelik öneriler sunulmuştur. Çalışma; afet haberciliğinin toplumsal algı, dayanışma ve farkındalık üzerindeki etkilerini daha iyi anlama amacı taşımaktadır. Sunulan önerilerle, bu 7 | DEPREM HABERCİLİĞİ VE TOPLUMSAL ALGI: ELAZIĞ ÖRNEĞİ alandaki literatüre katkı sağlamak ve afet haberciliği konusunda yeni araştırma alanlarının önünü açmak hedeflenmiştir.
Kitap - Çok Yazarlı Kitap
Keywords: Deprem Haberciliği; Toplumsal Algı; Elazığ Fırat Gazetesi; İçerik Analizi