Iron Deficiency Anemia: A Rare Etiology of Cerebral Venous Thrombosis in Adults - Güler, Sibel; Tekataş, Aslan; Utku, Ufuk; Kehaya, Sezgin (Fırat University, 2012)
Cerebral venous thrombosis has variable and nonspesific presentation and this makes it relatively hard to diagnose. Dehydratation, hypercoagulable state, tumour invasion of sinus venosus, oral contraceptive usage, pregnancy, puerperium,head trauma, vasculitis, otitis ,sinusitis, infections such as; chronic meningitis and subdural empyema, hematologic and connective tissue diseases are the known risk factors for development of cerebral venous thrombosis. However, in literature, cerebral venous thrombosis associated with iron deficiency anemia is very rare, especially in adults. We aimed to present one case of transverse sinus thrombosis with intracranial hypertension symptoms, which has no underlying cause other than severe hypochro-mic microcytic anemia due to iron deficiency. We present two other cases with cerebral venous thrombosis caused by iron deficiency anemia followed in our clinic, too.

Serebral venöz trombozda çoğu zaman değişken ve nonspesifik klinik prezentasyon nedeniyle tanı koymak güçleşmektedir. Serebral venöz tromboz gelişiminde dehidratasyon, hiperkoagülabilite, mastoiditis, venöz sinüse tümör invazyonu, oral kontraseptif kullanımı, gebelik, puerperium, kafa travması, vaskülit, otit, sinüzit, kronik menenjit ve subdural ampiyem gibi enfeksiyonlar, hematolojik hastalıklar ve kollajen doku hastalıkları risk faktörleridir. Literatürde özellikle yetişkinlerde demir eksikliği anemisiyle ilişkili serebral venöz tromboz olgularına nadiren rastlanmaktır. Burada sunulan olgunun, intrakraniyal hipertansiyon semptomları ile başvurup, MR venografide transvers sinüs trombozu saptanması ve etyolojide demir eksikliği nedeni olan ciddi hipokrom mikrositer anemi dışında neden saptanmaması ilgi çekicidir. Kliniğimizde daha önce izlenen ve demir eksikliği anemisine bağlı derin serebral ven trombozu saptanan iki olgu eşliğinde sunulmuştur.
Yetişkinlerde Serebral Venöz Trombozun Nadir Nedeni: Demir Eksikliği Anemisi