Yöre halkının Erzurum kış sporları turizmi ile İlgili sosyo-kültürel ve ekonomik beklentileri - Şebin, Kenan; Yazıcı, A. Gökhan; Tozoğlu, Erdoğan; Bostancı, Özgür; Karahüseyinoğlu, M. Fatih (My University, 2010)
Bu araştırmanın amacı, “Yöre Halkının Erzurum Kış Sporları Turizmi İle İlgili Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Beklentileri” başlığı altında Erzurum’da yaşayan insanların kış turizminden sosyo-kültürel ve ekonomik beklentilerinin seviyesini ortaya koymaktır. Araştırma anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Erzurum Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan bireyler oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemini ise Erzurum da yaşayan 15 yaş üzeri erkek ve kadınlar olmak üzere toplamda 1372 kişi oluşturmaktadır. Yöre halkının kış sporları turizmi ile ilgili beklentilerini belirlemek amacıyla geliştirilen beklenti ölçeği, alpha istatistik yöntemi ile geçerlilik testine tabi tutulmuştur. Beklenti ölçeğinin geçerlilik oranının ,95 olduğu belirlenmiştir. Toplanan bilgi ve verilerin analizinde istatistikî paket programları kullanılmıştır. Araştırma grubunda, kış sporları turizmi ile ilgili değişkenlerde farklılıkların olduğu anlaşılmaktadır. Katılımcıların %50’sine yakının gelir düzeyleri 750 TL olduğu, yaklaşık % 58’i ortaöğretim mezunu ve %75’ne yakını ise Erzurum doğumlu oldukları anlaşılmaktadır. Yine katılımcıların %75.78’i sosyo-ekonomik beklenti içinde olduklarının yanında, %80.8 ile “Kış sporları turizmi geliştikçe, yöre halkının kayağa ilgisi artacaktır” görüşü ön plana çıkmıştır. Sonuç olarak yöre halkının Erzurum kış sporları turizmi ile ilgili yüksek oranda sosyokültürel ve ekonomik beklentiler içerisinde oldukları tespit edilmiştir.
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm