SEPSİSTE PENTOKSİFİLİN TEDAVİSİ ESNASINDA DOLAŞIMDAKİ İNTERSELLÜLER ADEZYON MOLEKÜLÜ-1 (ICAM-1) KONSANTRASYONU İLE KARACİĞER DİSFONKSİYONU VE MORTALİTE ARASINDAKİ İLİŞKİ - AKIN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2001)
I. ÖZET Sepsiste, inflarnatuar sitokinler özellikle de tümör nekrozis faktör-alfa (TNF-a) aşın ve kontrolsüz olarak salınmaktadır. TNF-a'nın endoteliyal hücrelerde tanımlanmasmı ve dolaşıma salgılanmasını arttırdığı intersellüler^adezyon molekülü- 1 (ICAM-1), sepsiste karaciğer hasan ve disfonksiyonundan sorumlu tutulmaktadır. Sepsiste inflamatuvar yanıtının modülasyonuna yönelik tedaviler de (anti-TNF antikorları, pentoksifilin... gibi) uygulanmaktadır. Çalışmamızda sepsiste pentojbifihıı (PTX) tedavisi esnasmda dolaşımdaki ICAM-1 konsantrasyonu ile karaciğer disfonksiyonu ve mortalite arasındaki ilişki araştırıldı. Tavşanlara çekum bağlama ve delme işlemi (cecal ligation and puncture; CLP) uygulandıktan bir saat sonra PTX grubuna (n=12) pentoksifilin (50 mg/kg tV), sepsis grubuna (n=12) sadece SF verildi. Kontrol grubuna (n=8) sadece laparotomi uygulandı. Fiziki incelemeler CLP'den bir gün önce ve sonrasında günlük olarak kaydedildi. Biyokimyasal inceleme CLP'dan bir hafta önce ve sonrasında üç dönemde 10 mi kan örneklerinde değerlendirildi. Deneyin sonunda karaciğer dokusunda doku ^MDA seviyeleri tespit edildi ve histopatolojik değerlendirme yapıldı. Deney süresince ölen hayvanlar kaydedildi ve sağkahm oranlan hesaplandı. Fiziksel incelemede solunum hızı gruplarda anlamlı değişmezken, kalp hızı ve vücut ısısı sepsis ve PTX gruplarında anlamlı yükseldiği, vücut ağırlığının başlangıçta anlamlı azaldığı ve sonrasında bazal değerlere döndüğü saptandı. PTX grubunda serum TNFcc, sICAM-1 ve laktat, doku MDA, eritrosit SOD ve GPx aktivitesi, hematokrit ve lökosit seviyeleri sepsis grubuyla benzerdi. Serum AST ve ALT seviyelerinde azalma sepsis grubuna göre PTX grubunda anlamlıydı. Karaciğer doku preperatlarında patolojik değişiklikler PTX grubunda sepsis grubuna göre daha az, fakat kontrol grubuna göre daha fazla anlamlıydı (p<0.05). PTX grubunda sağkahm oram sepsis grubundan farklı değildi Çalışmamızda PTX tedavisinin inflamatuar yanıtın modülasyonuna ve mortalite oranına belirgin etkisi saptanmadı, ancak karaciğer dokusunda patolojik değişiklikleri azalttığı ve karaciğer disfonksiyonunu önlediği görüldü. Anahtar kelimeler Pentoksifilin, sICAM-1, karaciğer disfonksiyonu, mortalite
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation