Düzlem kafes sistemlerinin sonlu elemanlar yöntemi ile analizi - Turgut, Aydın Turgut; Arslan, Nuray; Kaman, Mete Onur; Arslan, Nurettin (My University, 2000)
Bu çalışmada, düzlem kafes sistemlerinde oluşan çubuk kuvvetlerinin hesabı hazırlanan bilgisayar programı yardımı ile yapılmıştır. Fortran programlama dili kullanılmıştır. Çözümde sonlu elemanlar yöntemi seçilmiştir. Kafes sisteminin düğüm noktalarına dış kuvvetler uygulanarak her bir çubuk elemana ait iç kuvvetler, yer değiştirmeler, atalet momentleri elde edilmiştir. Ayrıca sisteme ait mesnet tepkileri de hesaplanmıştır. Hazırlanan bilgisayar programına ilgili data değerleri girilerek istenen büyüklükler kolaylıkla elde edilmiştir. Koordinatlara yönelik veri girişi kontrolü ilgili kafes sisteminin şekli çizdirilerek yapılmıştır. Hazırlanan bilgisayar programı, farklı malzeme ve kesit alanı seçeneklerine sahip çubuklardan oluşan düzlem kafes sistemlerinin de çözümüne olanak sağlamaktadır.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; İnşaat Mühendisliği