Orduzu Göleti (Malatya) Zooplanktonu - Gürel, Özlem; Saler, Serap (Fırat University, 2015)
Bu çalışmada, Orduzu Göleti’nin zooplankton faunası incelenmiştir. Örnekleme bölgesinde 4 istasyon belirlenmiş ve Nisan 2011-Mart 2012 tarihleri arasında aylık periyotlarla örnekler alınmıştır. Su Sıcaklığı, pH ve çözünmüş oksijen ölçümleri arazide anında yapılmıştır. Bu çalışmada toplam 47 zooplankton türü tespit edilmiştir Rotifera şubesinden 15 familyaya ait 35 tür, Cladocera’ dan 4 familyaya ait 9 tür, Copepoda’dan ise 1 familyaya ait 3 tür saptanmıştır. Shannon Wiener indeks analizi sonuçlarına göre tür zenginliğinin en yüksek olduğu ay mayıs ayı (H'=2,29), nın düşük olduğu ay ise eylül ayı (H'=1) olarak bulunmuştur. Sorenson Benzerlik İndeksi sonuçlarına göre 1.ve 2. istasyonlarda benzerlik %74 olarak en yüksek oranda bulunmuştur. 1.ve 4. istasyonlarda benzerlik % 69 olarak en düşük oranda bulunmuştur. Dominant zooplankton türü olan Polyatrhra dolichoptera % 73,4 oranla temmuz ayında en yüksek yoğunluğuna ulaşmıştır. Tüm zooplankton içinde Rotifera % 86,5 ile Cladocera % 10 ve Copepoda %3,5 luk oranla temsil edilmiştir.

In this study, zooplankton fauna of Orduzu Lake were investigated. Samplings were taken montly form 4 different stations between April 2011 and May 2012. Temperature, pH and dissolved oxygen of lake water were determined in situ. In the study totally 47 zooplankton species were recorded. 35 rotifera species belonging to 15 families, 9 Cladocera species belonging to 4 families, and 3 Copepode species belonging to 1 families were determined. As the result of Shannon Wiener species richness index analysis, species richness was found the highest in may (H'=2.29) and the least in september (H'=1). Sorenson Similarity Index value was found the highest between stations I and II with 74% and the lowest between stations I and IV with 69%. The dominant zooplankton species, Polyarthra dolichoptera, was reached its maximum relative density with 73.4% in July. Among all zooplankton, Rotifera was represented with 86.5%, followed by Cladocera 10% and Copepoda 3.5%.
Zooplankton of Orduzu Lake (Malatya)