SÜRTÜNME KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ AISI 4340 ÇELİĞİ İLE PASLANMAZ ÇELİKLERİN YORULMA DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI - ÜNAL, ENGİN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi SÜRTÜNME KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ AISI 4340 ÇELİĞİ İLE PASLANMAZ ÇELİKLERİN YORULMA DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI Engin ÜNAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 115 Ergitme kaynak yöntemlerinde uygulanan işlem şartlarına bağlı olarak, malzeme veya yerel geometrik etkilerin oluşturduğu süreksizliklerde meydana gelen yüksek gerilmeler, kaynaklı bağlantıların hasar sürecinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, ferritik (AISI 430), martenzitik (AISI 440) ve östenitik (AISI 304) paslanmaz çeliklerin AISI 4340 çeliği ile farklı devir sayılarında sürtünme kaynağı ile birleştirilebilirlikleri ve kaynaklı numunelerin yorulma dayanımları incelenmiştir. Deney çalışmalarında, sürekli tahrikli sürtünme makinesi kullanılarak 1500, 1800 ve 2100 d/dak. işlem parametrelerinde sürtünme kaynağı ile birleştirilen numunelerin kaynak ara bölgeleri optik ve SEM mikroskopları ile incelenmiş, EDAX analizleri yapılmış ve mikrosertlik dağılımları Vickers sertlik skalasında belirlenmiştir. Sürtünme kaynağı ile birleştirilen numunelerin mekanik özelliklerini belirlemek amacıyla çekme deneyleri ve yorulma deneyleri uygulanmıştır. Yorulma deneyleri dönerek eğmeli yorulma deney cihazında yapılmıştır. Ayrıca yorulma numunelerinin kırık yüzeyleri SEM mikroskobunda incelenerek kırılma tipi belirlenmiştir. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konunun önemi ve literatürdeki yeri verilmiştir. İkinci bölümde yorulma mekanizması, yorulmaya tesir eden faktörler ve yorulma ile ilgili temel kavramlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde sürtünme kaynağı yöntemi, çeşitleri ve uygulama alanları tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde çalışmanın amacı, deney ve ölçme yöntemleri verilmiştir. Çalışmanın beşinci bölümünde deney bulguları ile ilgili literatür doğrultusunda tartışılarak yorumlanmış, altıncı ve son bölümde ise, deneylerin sonunda elde edilen sonuçlar verilerek, öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Sürtünme Kaynağı, Yorulma, Paslanmaz Çelik,AISI 4340 Çeliği. VIII
The Investigation of fatigue strength of stainless steels to AISI 4340 steel welded by friction welding
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering