İç içe borulu ısı değiştiricisine yerleştirilen helisel yayların ısı transferi ve basınç düşümü üzerindeki etkisinin deneysel olarak incelenmesi - Behcet, Rasim; İlkılıç, Cumali (My University, 2006)
Bu çalışmada, helisel yay elemanların paralel akışlı ısı değiştiricilerinin performansını nasıl etkilediklerini deneysel olarak incelemek için bir deney düzeneği kurulmuştur. Bu deney düzeneği; paralel akışlı hava-su ısı değiştiricisi, hava fanı, elektrikli hava ısıtıcısı, varyak, sıcaklık ölçüm cihazı, U manometresi, çeşitli adımlara sahip helisel yay elemanları, su tankı ve diğer yardımcı elemanlar ile ölçüm aygıtlarından meydana gelmiştir. Deneyler, 10 ve 20 mm adımlarındaki helisel yaylar ısı değiştiricisi içerisine yerleştirilerek 3500 ile 8500 arasında değişen Reynolds sayılarında yapılmıştır. Farklı adımlardaki helisel yaylar ile yapılan deneylerde, Reynolds sayısının artmasıyla ısı transferinin iyileştiği gözlenmiştir. Bununla beraber, Reynolds sayısının artmasıyla basınç kayıpları da arttığından, kullanılan iyileştirme tekniğinin termodinamik olarak avantajlı olup olmadığını belirlemek için, entropi üretimi hesaplanmıştır.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Termodinamik; Fizikokimya