Ortaokul Öğrencilerinin Değer Algıları ile Çevre Eğitimi Tutumları Arasındaki İlişki - Kuloğlu, Ayşenur; Özer, Merve; Tutus, Fatma (My University, 2025)
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin değer algıları ile çevre tutumları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmanın örneklemini 2022-2023 eğitim öğretim yılı Elazığ ve Kahramanmaraş’ta öğrenim gören 475 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada değer algıları ve çevre tutumları nicel araştırmalardan tarama yöntemi ile analiz edilirken, değer algıları ve çevre tutumları arasındaki ilişki için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Ortaokul öğrencilerinin çevre eğitimine yönelik tutumları için “Çevre Eğitimi Tutum Ölçeği”, değerlerine yönelik algıların belirlenmesinde “Ortaokul Öğrencileri için Değerler Ölçeği” kullanılmıştır. Sonuçlar ortaokul öğrencilerinin değer algılarının ve çevreye yönelik tutumların orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Ortaokul öğrencilerinin değer algılarında ve çevre tutumlarında cinsiyet ve internette geçirilen süre değişkenine göre anlamlı bir fark görülürken sınıf, anne ve baba eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı bir fark görülmemiştir. Ortaokul öğrencilerinin değer algıları ve çevre tutumları arasında düşük düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Keywords: Tutum; ortaokul öğrencileri; Çevre eğitimi; değer algısı