ÖĞÜTÜLMÜŞ BAZALT İLE ÜRETİLEN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HARÇLARIN DURABİLİTE ÖZELLİKLERİ - TÜRK, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu tez çalışmasının amacı bazalt tozu ve silis dumanı ile üretilen kendiliğinden yerleşen harçların (KYH'nin) dayanıklılığı ve mekanik performansının araştırılmasıdır. Bu doğrultuda kontrol karışımı ile birlikte %5, %10, %15, %20, %25, %30, %35 ve %40 bazalt tozu ikamesi içeren ikili karışımlar ile %10 silis dumanı ve %5, %10, %15, %20 oranlarında bazalt tozu ikamesi içeren üçlü karışımlar olmak üzere toplamda 13 farklı karışımdan 5 seri harç numunesi üretilmiştir. Üretilen taze ve sertleşmiş harçların üzerinde işlenebilirlik ve dayanım deneyleri gerçekleştirilmiştir. 180 gün kür süresi sonunda sülfat çözeltisinde bekletilen numunelerin dayanım değerleri suda bekletilenlerle karşılaştırılmıştır. Bazalt tozu ve silis dumanı ikamesinin harç numunelerinin mekanik özellikleri, kılcal su emme oranları, toplam su emmeleri, poroziteleri ve sülfat dirençleri belirlemek için deneyler yapılmıştır. Çalışma sonucunda bazalt tozu ve silis dumanının birlikte kullanılmasının dayanıma katkı sağladığı görülmüştür. %10'a kadar bazalt tozu kullanımının KYH'nin mekanik özeliklerini arttırdığı belirlenmiştir. Bazalt tozu kullanımının sülfat atağına karşı olumlu etki gösterdiği gözlemlenmiştir.

The aim of this thesis is to investigate the durability and mechanical performance of self-compacting mortars (KYH) produced with basalt powder and silica fume. Accordingly, binary mixtures containing 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 30%, 35% and 40% basalt powder substitute together with the control mixture, 10% silica fume and 5%, 10%, 15%, 5 series of mortar samples were produced from 13 different mixtures in total, including triple mixtures containing 20% basalt powder substitution. Workability and strength tests were carried out on the fresh and hardened mortars produced. At the end of the 180-day curing period, the strength values of the samples kept in sulfate solution were compared with those kept in water. Experiments were carried out to determine the mechanical properties, capillary water absorption rates, total water absorption, porosity and sulfate resistance of the mortar samples of basalt powder and silica fume substitution. As a result of the study, it was seen that the use of basalt powder and silica fume together contributed to the strength. It has been determined that the use of basalt powder up to 10% increases the mechanical properties of KYH. It has been observed that the use of basalt powder has a positive effect against sulfate attack.
Durability properties of self-compacting mortars produced with ground basalt
Keywords: İnşaat Mühendisliği