Mitral hastalıklarına ait Doppler sinyallerine HFD analizi uygulayarak elde edilen sonuçların bulanık mantık ile değerlendirilmesi - Hardalaç, Fırat; Güler, İnan (My University, 2000)
Bu çalışmada 10 hastanın mitral kapak çıkışından kaydedilen Doppler işaretleri 16- Bitlik bir ses kartı yardımıyla bir kişisel bilgisayara aktarılmıştır. Her bir hastadan kaydedilen Doppler fark frekansı, HFD spektral analizine uygulanmıştır. HFD analizi sonuçları bulanıklaştırma ünitesinde gruplandırılarak bulanık kümeler haline getirilmiştir. Daha sonra tüm olası durumlar dikkate alınarak kural tabanı oluşturulmuştur. Bu kurallar bir kontrol algoritması ile değerlendirilerek çıkış bilgisi tespit edilmiştir. Bu çıkış bilgisi mitral darlığına ait gerçek eğim değerlerine uygun olduğundan, berraklaştırma ünitesinde mitral darlığı teşhisi gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Tıbbi İnformatik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Kalp ve Kalp Damar Sistemi