Bazı Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde sığırlarda tropikal theileriosisin yayılışının mikroskopik, serolojik ve moleküler yöntemlerle araştırılması - Dumanlı, Nazir; Aktaş, Münir; Cetınkaya, Burhan; Çakmak, Ayşe; Köroğlu, Ergün; Şaki, Cem E.; Karahan, Murat (My University, 2002)
Bu çalışma, bazı Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde sığırlarda mikroskopik bakı, îndirek Floresan Antikor Testi (DFAT) ve Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile tropikal theileriosisin yayılışını belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Her iki bölgeye ait 11 ilde farkb odaklardan değişik yaş ve ırkta sığırlardan 1561 EDTAI'h kan, 1505 kan serumu ve 1483 kan frotisi toplandı. EDTA'lı kanlardan ekstrakte edilen Theileria annulata piroplasm DNA'sı, etkene spesifik primerler kullanılarak PZR yapıldı. Elde edilen PZR ürünleri agaroz jel elektroforeze tabi tutuldu. Kan serumlarında T. annulata'js. karşı şekillenen antikorlar araştırıldı. Kan frotileri mikroskopta Theileria spp. piroplasmlan yönünden incelendi. Toplam 1561 EDTA'lı kan örneğinden ekstrakte edilen DNA'ların % 37,8 (590/1561)'inde T. annulata'mn varlığını gösteren 721 baz çifti uzunluğunda pozitif amplifikasyon ürünü, kan serumunun % 34,9 (526/l505)'unda T. anmlata'ya karşı şekillenen antikor, kan frotisinin % 19,7 (293/1483)'sinde Theileria sp. piroplasm formları tespit edildi. Sığırlar üzerinden 179 Hyalomma anatolicim anatolicum toplandı. Her üç yöntemle birlikte toplam 1408 numune incelendi. Testlerden en az biri ile pozitif olan hayvan sayısı dikkate alındığında, bu bölgede T. annulata'ıan. prevalansı % 47,1 (664/1408) olarak hesaplandı. Testler ayrı ayrı olarak ele alındığında, prevalans değerleri PZR ile % 37,5 (528/1408), IFAT ile % 35 (493/1408) ve mikroskopik bakı ile % 20,8 (293/1408) olarak hesaplandı. Her üç test arasındaki fark istatiksel olarak önemli bulundu (PO.05). Testler kendi aralarında karşılaştırıldığında, mikroskopik bakı ile PZR ve mikroskopik bakıile IFAT arasındaki ferk önemli bulundu (P<0,05). PZR ile EFAT arasındaki fark ise önemsiz (P>0,05) bulundu. Mikroskopi pozitif 9, IFAT pozitif 127 örnek PZR ile negatif bulunmuştur.
01.09.2002
Keywords: Biyoloji; Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Parazitoloji; Zooloji