YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE DUOLİNGO UYGULAMASININ DİL BECERİLERİNE ETKİSİ - KUVVETLİ, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı, popüler bir dil öğrenme platformu olan Duolingo'nun 10.sınıf öğrencilerine yabancı dil öğretiminde kullanılmasının etkinliğini değerlendirmektir. Çalışma, dil yeterliliği için çok önemli olan dört temel dil beceriye; dinleme, konuşma, okuma ve yazmaya odaklanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan yarı-deneysel model ile ön-test son-test kontrol gruplu desen seçilmiştir. Bu becerilerin Duolingo dil öğrenme uygulaması ile etkinliğini ölçmek için, çalışma, Duolingo web aracının okul özelliğinin kullanılmasıyla 3 adet 10. Sınıf şubesi kayıt edilmiş, Duolingo üzerinden en az 1 saatlik çalışmaya katılanlar çalışma grubunu belirlemiştir. Çalışmanın veri toplama aracını Cambridge Üniversitesi onaylı dört beceriyi içeren testler hem ön test hem de son test olarak kullanılmıştır. Aynı şubede bulunan ve evde çalışmalara katılamayan öğrenciler kontrol grubunu oluşturmuştur. Deney grubu Duolingo okul özelliği sayesinde reklamsız ve ücret olmadan dört beceri üzerine çalışmalar gerçekleştirerek hedef dilde dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini geliştirmiştir. Kontrol grubunda ise herhangi bir değişim gözlemlenmemiştir. Bu çalışmanın sonuçları, Duolingo'yu sınıf dışında kullanmanın potansiyel faydaları hakkında değerli bilgiler sağlamaktadır. Bulgular, dijital dil öğrenme aracı olan Duolingo'nun okuldaki dil eğitimine entegrasyonunu desteklemek, dil öğrenimini öğrenciler için daha erişilebilir ve ilgi çekici hale getirmek için kullanılabileceği söylenebilir. Ayrıca, bu çalışma, teknolojinin eğitimdeki rolü ve sınıfa getirebileceği faydalar hakkında daha geniş bir tartışmaya katkıda bulunabilir.

The aim of this research is to evaluate the effectiveness of using Duolingo, a popular language learning platform, in teaching foreign languages for 10th grade students. The study focuses on four basic language skills that are crucial for language proficiency; focusing on listening, speaking, reading and writing. In the study, semi-experimental model, which is one of the quantitative research methods, and pre-test post-test control group design were applied. To measure the effectiveness of these skills with the Duolingo language learning app, the study was conducted using the School Classroom feature of the Duolingo web tool. The class branch was registered, and those who participated in at least 10 hours of study through Duolingo determined the sample of the research. The study's data collection tool was used as both a pretest and a post-test of the tests involving four skills approved by the University of Cambridge. Students in the same branch who could not participate in the studies at home formed the control group. Thanks to the Duolingo school feature, the experimental group worked on four skills without ads and fees, improving listening, speaking, reading and writing skills in the target language. In the control group, no change was observed. The results of this study provide valuable insights into the potential benefits of using Duolingo outside the classroom. The findings suggest that Duolingo, a digital language learning tool, can be used to support its integration into language teaching outside school, making language learning more accessible and engaging for students. Furthermore, this study can contribute to a broader discussion about the role of technology in education and the benefits it can bring to the classroom.
The effect of Duolingo application on language skills in foreign language teaching
Keywords: Eğitim ve Öğretim