OSMANLI DEVLETİ'NİN İTALYA'YA SİPARİŞ ETTİĞİ DRAMA KRUVAZÖRÜ VE AKIBETİ - Çakmak, Zafer (My University, 2015)
Osmanlı Devleti, Sultan II. Abdülhamid devrinde donanmayı güçlendir- mek amacıyla, Amerika Birleşik Devletlerine Mecidiye , İngiltereye Hami- diye ve İtalyaya da Drama isminde üç kruvazör sipariş etmiştir. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, sipariş edilen kruvazörleri teslim etmiştir. An- cak İtalya, sipariş bedelinin büyük bir kısmı ödendiği halde, Drama Kruva- zörünü Osmanlı Devletine teslim etmemiştir. İtalya, bu kruvazörü 25 Mart 1913te de Libia ismiyle donanmasına katmıştır. Bu durum karşısında hem Osmanlı hem de Cumhuriyet Hükümetleri, Drama Kruvazörü için İtalyaya ödenen parayı geri alabilmek için her türlü hukuki yola başvurmuşlardır.
Keywords: Tarih