40 - 90 Yaş arası kadın ve erkeklerde görülen ortopedik ve travmatolojik sağlık sorunlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi - Kılıç, Bülent; Korkmaz, Murat; Yücel, Ali Serdar (My University, 2015)
Günümüzün en önemli sağlık sorunlarının başında gelen eklem ve romatizma hastalıklarının sosyal yaşam konforu üzerindeki olumsuz etkileri bilinen gerçektir. Bu araştırmanın amacı günümüzün en önemli sağlık sorunlarının başında gelen eklem ve romatizmaya bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların 40 - 90 yaş arası yaşlı kadın ile erkek hastalarda ortaya çıkan olumsuzlukların uygulamalı olarak incelenmesidir. Verilerin elde edilmesinde ölçek kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi basit rassal yöntem kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmamızda kullanılan ölçme aletinin güvenirlilik geçerliliğinin sağlanması amacıyla bir ön test uygulanmıştır. Bu ön teste toplam 50 birey katılım göstermiş, elde edilen bulgular SPSS 18 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda Cronbach’s Alpha Kat Sayısı 0,762 bulunmuştur. Daha sonra asıl araştırmaya geçilmiş ve bu araştırmaya (n=900) katılımcıdan elde edilen veriler dâhil edilerek analiz gerçekleştirilmiştir. Ölçüm formunun Cronbach’s Alpha Katsayısı 0.896 bulunmuştur. Analizde, güvenirlilik geçerlilik testi, anova, t testi, kuruskal – Wallis Testi, Faktör, Hipotez ve Mann – Whitney U testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda beslenme başta olmak üzere çalışma, yaşam, sosyo-kültürel farklılıklar, fiziksel aktivite, eğitim ve yaşanan farklı sağlık sorunlarına ilişkin faktörlere bağlı ortopedik ve travmatolojik sorunların çıktığı görülmüştür. Özellikle 60 yaş üzeri kilo sorunu yaşayan bayanlarda fiziksel aktivite kısıtlanması, eklem rahatsızlıkları, yaşam konfor kısıtlanması, ağrı, performans ve verimlilik kaybı, motivasyon ile algı sorunları gibi birçok olumsuzluğun katılımcılar üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.

Is a known fact that joint and rheumatism diseases, one of today’s most important health problems, have negative effects on social life comfort. The purpose of this research is to make an applied analysis on the negative conditions caused by joint and rheumatism diseases-one of today’s most important health problems- in female and male patients aged between 40-90. A scale has been used in obtaining data. Research sample has been specified with the use of simple random sampling. A preliminary test has been applied with the purpose of ensuring the validity and reliability of the measurement tool used in our research. A total of 50 individuals have participated in this preliminary test, and findings obtained have been analyzed with SPSS 18 statistics program. As a result of the analysis, Cronbach’s Alpha coefficient has been found as 0,762. And then main research has been initiated and the analysis has been conducted by including the data obtained from the participants in the research (n=900). Cronbach’s Alpha coefficient of the measurement form has been found as 0.896. In analysis, Anova, t test, Kruskal-Wallis test, factor, hypothesis and Mann-Whitney U test have been utilized. Following the research, orthopedic and traumatologic disorders depending on such factors as nutrition, working, life, socio-cultural differences, physical activity, education and health problems encountered have been observed. It has been specified that many negative conditions such as limitation of physical activity, joint diseases, limitation of life comfort, pain, loss of performance and efficiency, motivation and perception problems are effective on the participants particularly for females with weight problem aged above 60.
Analysis of orthopedic and traumatologic disorders observed in females and males aged between 40-90 in terms of some variables
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Romatizma; Ortopedi ve travmatoloji; Ağrı; Rheumatism; Orthopedics and traumatology; Pain; Motivation