HELİSEL DİŞLİLERDE DİŞLİ DEVİR SAYISININ TEMAS GERİLMESİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - Ünal, Engin; Taşdemir, Vedat (My University, 2018)
Dişli çarklarda hasar oluşumu genellikle temas yüzeylerinde oluşan yorulmaşeklinde meydana gelmektedir. Bu çalışmada, dişli çarklarda diş temasyüzeylerindeki hasara neden olan temas gerilmesinde dişli devir sayısının etkisiteorik olarak hesaplanmış ve sonlu elemanlar yöntemi ile analiz(FEM) edilmiştir.Çalışma, 2.5 kW gücünde, elastiklik katsayısı, aşırı yük, dinamik yük, boyut, yükdağılımı ve yüzey koşulu gibi faktörlere bağlı olarak 1200, 1500 ve 1800 dev/dkdönme hızlarında, 108 çevrimdeki yorulma davranışı dikkate alınarak yapılmıştır.Çalışma sonucunda teorik hesaplamalar ile sonlu elemanlar analizi sonuçlarınınuyum içinde olduğu ve devir sayısı arttıkça temas gerilmesinin azaldığı tespitedilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine