Kara Para Aklama ile Mücadelede Uluslararası Kuruluşların Rolü - Doğan, Bilal; Yıldız, Abdunnur (Salih YILDIZ, 2021)
Kara para kanun dışı yollardan sağlanan kazanç demektir. Kara para bir ülkede makro ve mikroekonomiyi, finansal sistemi ve bunlarla birlikte uluslararası piyasaları olumsuz etkilemektedir. Kara Paranın tarihsel gelişimi incelendiğinde uluslararası literatürde ilk olarak para aklama (money loundering) kavramının yer ettiği görülmektedir. Kara para aklama kavramı, kazancın suçtan sağlandığını, dolayısıyla da kirli olduğunu ve onu kullanabilmek için aklanıp temizlenmesi gerektiğini ifade eder. Kara para aklayıcıları devletin, kamu düzeni için uygulamaya koyduğu yasaları çiğneyerek toplum düzenini bozmakta, kamu otoritesine ve vatandaşlara zarar vermektedir. Suç çeteleri öncül suç neticesinde sağladıkları suç gelirinin müsadereye konu olmasını engellemek için bahse konu kara parayı çeşitli yöntemlerle aklamaktadır. Bu çalışmada gün geçtikçe büyüyen, ülkelerin ulusal ve uluslararası güvenliğini tehdit eden ve ekonomik istikrarsızlığa neden olan kara para ve kara para aklama faaliyetleriyle mücadele konuları ulusal ve uluslararası yönleriyle ele alınarak bu konudaki gelişme ve düzenlemeler ile ulusal ve uluslararası kuruluşların faaliyetleri incelenmektedir. Çalışmada elde edilen sonuca göre, kara para aklama ile mücadelede devletler açısından uluslararası işbirliğinin önemli olduğu ve daha verimli bir mücadele için ülkelerin bilgi akışını hızlandırarak ikili anlaşmalar yapması gerektiğinin faydalı olacağı anlaşılmış olup ülkelerin kendi iç hukuk düzenlemelerini günümüz şartlarına göre gözden geçirmeleri gerektiği sonucuna ulaşılmıştır

Black money means illegal income. Black money negatively affects the macro and micro economy, financial system and international markets in a country. When the historical development of black money is examined, the first appeared concept in the international literature is money laundering. The concept of money laundering means that the income is obtained from crime, therefore it is dirty and must be laundered and cleaned in order to use it. Money launderers violate the laws that the state has put into practice for public order, disrupting the social order, harming the public authority and the citizens. Criminal gangs launder the money in question through various methods in order to prevent the proceeds of crime obtained as a result of the predicate crime from being confiscated. In this study, the issues of combating money and money laundering activities, which are growing day by day, threatening the national and international security of countries and causing economic instability, are discussed from national and international perspectives, and the developments and regulations on this issue and the activities of national and international organizations are examined. According to the results obtained in our study, it has been understood that international cooperation is important for states in the fight against money laundering and that countries should make bilateral agreements by accelerating the information flow for a more efficient fight, and it has been concluded that countries should review their domestic legal regulations according to today's conditions
The Role of International Organizations in Combating Money Laundering