Veri Füzyonu Veri Kaynakları, Mimariler, Zorluklar ve Çözüm Yaklaşımları - Polat, Berna; Das, Resul (My University, 2022)
Nesnelerin İnterneti (Internet of Things-IoT), yeni teknoloji ve cihazları kullanarak insan müdahelesi olmadan7 nesnelerin iletişimini ve karar verme yetilerini sağlayan bir sistemdir. Nesnelerin İnterneti çözümleri kinsanların8 konfor, güvenilirlik, hareketlilik, sağlık ve refah seviyesinin yükseltilmesinde etkin rol almaktadır. Karmaşık ve9 zorlu uygulamalar içeren IoT çözümlerinden elde edilen büyük veriler, çok kaynaklı ve heterojen veri kümeleri10 gibi çeşitlilik oluşturmaktadır. Sensör teknolojilerini içeren teknolojik çözümlerin hepsinde veri ve sensör füzyonu11 büyük öenm taşımaktadır. Verilerin boyutunu azaltmak, veri trafik yoğunluğunu optimize etmek ve ham veriler-12 den yararlı bilgileri çıkarmak gibi işlemleri gerçekleştirebilmek için veri birleştirme işlemi ile daha akıllı hizmetler13 sunulabilmektedir. Veri birleştirme sürecinde sorunlu verilerin giderilmesi, veri güvenilirliğinin arttırılması ve veri14 bütünlüğünün korunması hedeflenmektedir. Bu makale çalışmasında akıllı sistemler kapsamında gerçekleştirilen15 IoT çözümlerinde yaşanan veri füzyonu zorlukları ve hedefleri, veri tipleri ve veri füzyonu mimarileri incelenmek-16 tedir. Ayrıca, akıllı yapılarda enerji tüketimi üzerine yapılmış olan veri füzyonu uygulamaları detaylıca incelenmiş17 ve tablo halinde sunulmuştur.
Keywords: Büyük Veri; Nesnelerin İnterneti; Akıllı Şehirler; Veri Füzyonu; Enerji Tüketim