Baş veboyuntümörlerinde positron emisyontomografi/bilgisayarlı tomografi (pet/bt) - Koç, Zehra Pınar; Balcı, Tansel Ansal (My University, 2011)
Amaç: Baş ve boyun tümörlerinde evrelemede PET/BT giderek artan oranda rutin kullanıma girmektedir. PET/BT tüm vücudu tarama olanağı sağlaması ve baş-boyun tümörlerinde tutulum göstermesi ve lenf nodlarını doğru bir şekilde karakterize etmesi bakımından evrelemede kolaylık sağlamaktadır. Bu çalışma ile baş ve boyun tümörleri olan hastalarda evrelemede PET/BT’nin önemini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya baş ve boyun tümörü olan 19 hasta (11 E, 8 K; ortalama yaş;50.4±17) dahil edilmiştir. Hastalara yapılan PET/BT sonuçları altın standart takip sonucu veya histopatoloji alınarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalardan 3 tanesi tiroid karsinomu, 3’ünde larenks karsinomu, 1’inde boyunda lenfadenopati etyolojisi, 3’ünde dil-damakta kitle, 3’ünde boyunda kitle karakterizasyonu, 2’sinde proksimal özefagus karsinomu, 3’ünde parotis tümörü ve 1 hastada yüzde malign melanom nedeniyle PET/BT yapılmıştır. PET/BT hastalardan 4 tanesinde rezidü/nüks ve 9’unda kitle lezyonu tanımlamış, 5’inde lenf nodu yayılımını ve bir hastada rezidü veya nüks olmadığını göstermiştir. Bütün hasta grubunda toplam 11 hastada lenf nodu invazyonu ve 6 hastada uzak metastazı göstermiştir. Patolojik lenfadenopati nedeniyle gönderilen bir hastada ise primeri belirleyememiştir. Sonuç: PET/BT baş boyun tümörlerinin değerlendirilmesinde rahatlıkla kullanılabilecek bir yöntemdir. Yöntemin gerek bu bölgeye özgü gerekse genel sınırlılıkları göz önünde bulundurularak yüksek doğrulukla kitle tanımlama ve evreleme için kullanılabilir.Baş boyun tümörleri, PET/BT, Evreleme.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Onkoloji; Radyoloji; Nükleer Tıp; Tıbbi Görüntüleme; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi