Sisplatinin Testikular Dimetilarginin Dimetilaminohidrolaz, Asimetrik Dimetilarginin ve İndüklenebilir Nitrik Oksit Sentaz Düzeylerine Etkisi - Arkalı, Gözde; Acısu, Tutku Can; Yüce, Abdurrauf (My University, 2025)
Sitotoksik kemoterapi birçok kanser türünün tedavisinde etkili bir yöntem olmasına rağmen organizmada çok sayıda yan etkiye neden olmaktadır. Bu yan etkilerden biri de erkeklerde infertilitedir. Bu çalışmada, sisplatin ile tedavi edilen sıçanlarda testikular asimetrik dimetilarjinin (ADMA), dimetilarjinin dimetilaminohidrolaz (DDHA), nitrik oksit sentaz (NOS) ve testosteron düzeylerinin değerlendirilmesi ve DDAH/ADMA/NOS düzeylerinin testosteron düzeyi ve spermatolojik parametreler üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu çalışma da 10-12 haftalık 250-300 gram ağırlığında 20 adet Sprague Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı ve sıçanlar 2 gruba ayrıldı. Kontrol Grubu (n=10): Kontrol grubuna herhangi bir tedavi uygulanmadı. 2. Grup; Sisplatin Grubu (n=10): Sisplatin 5 mg/kg/ml dozunda serum fizyolojik içinde çözülerek tek doz intraperitoneal olarak uygulandı ve sıçanlar 7 gün sonra dekapite edildi. Sisplatin uygulanan grupta canlı ağırlıkların (p<0.001), spermatozoon motilitesinin (p=0.009), testis (p=0.028), veziküla seminalis (p=0.001) ve prostat ağırlığının (p=0.040), testiküler DDAH1 (p=0.013) düzeylerinin azaldığı; testis ADMA (p=0.006) ile testis iNOS (p=0.002) düzeylerinin arttığı belirlendi. Sonuç olarak sisplatin uygulamasının testiküler ADMA, DDAH1, iNOS düzeylerini etkilediği, bu durumun endotelyal disfonksiyonda rol alabileceği ve dolayısıyla spermatolojik parametreler üzerindeki olumsuz etkilere neden olabileceği kanısına varılmıştır.
Keywords: Testis; Sisplatin; iNOS; ADMA; DDAH1