Elazığ kuzeyindeki dere kumlarında Cu, Pb, Zn, As ve Cd dağılımı - Bölücek, Cemal; Kalender, Leyla (My University, 2005)
Bu çalışma, Elazığ kuzeyindeki Elazığ Magmatitleri ile ilişkili Pb-Zn ve Cu cevherleşmeleri civarındaki drenaj jeokimyası çalışmalarını kapsamaktadır. Bu amaçla, akım yönünde dere kumu örneklemesi yapılarak farklı fraksiyonlardaki (105-177 $\\mu$ ; 74-105 $\\mu$; <74$\\mu$ ile < 177 $\\mu$) Cu, Pb, Zn, As ve Cd dağılımı incelenmiştir. Cu, Pb, Zn, As ve Cd'a ait veriler istatistiksel olarak değerlendirilerek bu elementlerin cevherleşme bölgesinde kaba taneli, cevherleşmeden uzaklaştıkça kil-silt (<74 $\\mu$) boyutunda zenginleştiği belirlenmiştir. As ile Pb arasındaki pozitif korelasyonun (r- 0, 67) varlığı ve As'in, bazı örnek noktalarında (CS 8 ve CS 14) diğer metallerden farklı dağılım göstermesi, dere yatağının üst kısımlarında muhtemel Pb cevherleşmelerinin olabileceğini düşündürmektedir.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeoloji