GÜNEŞ AKTİVİTE İNDİSLERİ İLE YERİN MANYETİK ALANI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - YALÇIN, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada ise 24. Güneş döngüsü boyunca (2008- 2019) Güneş (SSN, F10.7, TSI) ve jeomanyetik indisleri (Kp, Dst) ile Dünya'nın manyetik alan bileşenleri (X, Y, Z, F) arasındaki ilişki istatistiksel olarak incelenmiştir. Her bir değişkeninin matematiksel dönüşümleri da dâhil olmak üzere basıklık ve çarpıklığa göre sınıflandırılarak Normallik analizi yapılmıştır. Normal olan değişken çiftlerine Pearson Korelasyon analizi, Normal olmayanlara ise Spearman ve Kendall Tau-b analizleri uygulanmıştır. Analizlerin hepsinde değişkenler arasında %1 anlamlılık derecesinde ilişki bulunmuştur. En yüksek korelasyon katsayılarına manyetik alanın X bileşeni ile indisler arasında Spearman korelasyon analizi ile ulaşılmış olup sırasıyla SSN (%27,9), F10.7 (% -26), TSI (%-30.9), Kp (%54,2), Dst (%69,8)'dir. Bu istatiksel analizler, 24. Güneş döngüsü boyunca Güneş'te meydana gelen aktivite değişimleri ile Dünya yüzeyinde ölçülen manyetik alan bileşenleri arasında etkileşim olduğunu göstermektedir

In this study, the relationship between the Earth's magnetic field components (X, Y, Z, F) and the Solar (SSN, F10.7, TSI) and geomagnetic indices (Kp, Dst) during the 24th solar cycle (2008-2019) were investigated. Normality analysis was performed by classifying each variable including the mathematical transformations, according to kurtosis and skewness. Pearson Correlation analysis was applied to Normal variable pairs, Spearman and Kendall Tau-b analyzes were applied to non-Normal variables. In all of the analyzes, a 1% significance level relationship was found between variables. The highest correlation coefficients were obtained by Spearman correlation analysis between the X component of the magnetic field and the indices, respectively, SSN (27.9%), F10.7 (-26%), TSI (-30.9%), Kp (54.2%), Dst (69.8%). These statistical analyzes imply that there is an interaction between the activity changes in the Sun during the 24th solar cycle and the magnetic field components measured on the Earth's surface.
Investigation of the relationship between earth's magnetic field and solar activity indexes
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; İstatistik