Artifisyel Üriner Sfinkter Cerrahisine Ait Klinik Sonuçlar ve Hasta Memnuniyetinin Değerlendirilmesi - Karakeçi, Ahmet; Ozan, Tunc; Firdolas, Fatih; Pirinççi, Necip; Onur, Ahmet Rahmi (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada özellikle prostat cerrahisi sonrasısfinkterik yetmezliğe bağlı meydana gelen inkontinanstedavisinde kullanılan artifisiyel üriner sfinkter (AÜS)uygulamasının etkinliğini, hasta memnuniyetini ve cerrahisonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2009 -2018 tarihleri arasındaAÜS uygulaması yapılmış olan hastaların verileri geriye dönükolarak değerlendirildi. Hastaların operasyon öncesi ve sonrasıinkontinans durumlarını, AÜS başarı oranını, AÜS sonrasımemnuniyetlerini değerlendirmek amacıyla operasyon öncesive sonrası idrar kaçırma değerlendirme sorgulama formu olanICIQ-SF (International Consultation on IncontinenceQuestionnaire Short Form) doldurtuldu.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 67.92 ±24.08 yıl veortalama takip süresi 66.38 ±11.17 aydı. Günlük ped kullanımmiktarı ve ICIQ-SF skoru sırasıyla preoperatif dönemde4.23±1.49 ve 16.84±4.64 bulunurken, postoperatif dönemdeise 1.33±1.01 ve 2.91±0.64 olarak belirlendi. Bu sonuçlarkarşılaştırıldığında hem ped tüketimi hem de ICIQ-SF skoruaçısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05).Sonuç: AÜS uygulaması orta ya da şiddetli idrar kaçırmasıolan hastalarda diğer tedavi seçeneklerinden yarar görmeyenhastalarda güvenilir ve etkin bir tedavi seçeneğidir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp