SU'ÛBÂTU TEDRÎSI MÂDDETI?N-NAHVI LI?T-TALABETI GAYRI?N-NÂTIKÎNE BI?L-LUGATI?L-'ARABIYYETI (KÜLLIYYETUT-TERBIYYE-CÂMI'ATU RAPARÎN NEMÛZECEN) - HASSAN, PSHDAR KHDİR (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu araştırma, Raparîn Üniversitesi Eğitim Fakültesi Arap Dili Bölümü'nde ana dili Arapça olmayan öğrencilerin, nahiv dersinde karşılaştıkları güçlükleri belirlemeyi amaçlamaktadır, Çalışma, (2016/ 2017) eğitim- öğretim yılında eğitimlerine devam eden, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinden oluşan, (49)'u erkek, (71)'i kız olmak üzere (120) kişiyi kapsamaktadır, Bu öğrenciler belirli kriterlere bağlı olarak bilinçli bir şekilde seçilmiştir, Araştırmanın hedefine ulaşması için altı alana dağıtılmış (60) adet maddeden oluşan bir anket hazırlanmıştır, Çalışmanın geçerlilik şartlarını taşıması için maddelerin hazırlanmasında araştırma/ inceleme anketleri ve daha önceki çalışmalar göz önünde bulundurulmuştur, Sonra anketin sağlamasını yapmak amacıyla, farklı istatistikler kullanılmıştır, Çalışmanın sonucunda, Raparîn Üniversitesi Eğitim Fakültesi Arap Dili Bölümü'nde ana dili Arapça olmayan öğrencilerin, nahiv dersinde çeşitli güçlüklerle karşılaştıkları ve bunların hedeflerin belirlenmesi, yöntem, öğrenci, öğretmen ve öğretim metodu kaynaklı olduğu tespit edilmiştir, Bu araştırma; istatistikler, öneriler ve tavsiyelerden elde edilen veriler ışığında sorunun çözümü için çeşitli öneriler sunmuştur.

The aim of the research is to determine these barriers that face teaching Arabic language, for those who cannot speak in Arabic at Education College of Raparin University in Arabic department, The sample of the research consist of (120) students of male and female, who are in junior and sineor class, The number of male students are (49) and the female are (71), They keep studying from the year (2016-2017) they have chosen this department for a Purpos, To achieve the research's aim, the preparations for opinion poll have been finished which it has (60) sections that are divided into 6 context, For preparing this research skillfully and honestly we have depended on ordinary opinion poll and the other old researchs and we have used different tools for analysing the informations, The result of this research was these barriers which face the Arabic teachers in Education College of Raparin University in Arabic department, The problems are related to the students, syllabus and the way of the teaching; the researcher represented all the received informations with many suggestions and advices to solve the problems.
Arapça konuşamayanlara nahiv ilmini öğretmenin zorlukları (Raparîn Üniversitesi/Eğitim Fakültesi modeli)
Keywords: Dilbilim; Doğu Dilleri ve Edebiyatı; Eğitim ve Öğretim