To Know About The Situations, Treatment, Control Ratios of The Hypertensive Persons Who Live in Yenimahalle Training and Research Health Department Region - Güngör, M. Yüksel; Açık, Yasemin; Güngör, Leyla (Fırat University, 2003)
Aim: This study made to know about the > 35 years old hypertensive person's situations, to control the hypertension and taking drug regularly who live in Yenimahalle Training And Research Health Department Region (YTARHD). Materials and method: To find the frequency of coroner hearth disease in > 35 years old people who live in YTARHD, 103 hypertensive persons who were in another previous study were used for this study. Results: The average of age in this study is 56.3±10.9. 95.1% had social insurance. 34.3% were using hard fat, 18.4% were eating salty. 1. degree relatives were have hypertension in 45.0%. The mean blood pressure were; 155.7±17.5/ 89.7±10.8. 82.5% of the people who were included in this study were taking drug and 35% of the old hypertensives were under control. Conclusions: The majority of the hypertensives who were living in YTARHD were have information about their diseases and were taking drugs. But, to use absolute expressions about this area, big scale social crosshatchings will be useful.

Amaç: Yenimahalle Eğitim Araştırma Sağlık Ocağı (YMEASO) bölgesinde yaşayan 35 yaş ve üzeri hipertansiyonlu kişilerin durumlarından haberdar olma, hipertansiyonun kontrol altına alınması ve düzenli ilaç alma durumlarının saptanması amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Gereç ve yöntem: YMEASO bölgesinde yaşayan 35 yaş ve üzeri kişilerde koroner kalp hastalığı risk faktörleri sıklığını saptamak amacıyla daha önceden yapılmış olan bir çalışmada hipertansiyonlu olarak tespit edilen 103 kişi bu çalışmanın örneklemi olarak seçilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan kişilerin yaş ortalaması 56.3±10.9 dur. %95.1'nin sosyal güvencesi bulunmaktaydı. %34.3'ü katı yağ kullanmakta olup, %18.4'ünün tuzlu yeme alışkanlığı vardı. %45.0'nın 1. derece akrabalarında da hipertansiyon öyküsü bulunmaktaydı. Kan basıncı ortalamaları; 155.7±17.5/ 89.7±10.8'dir. Çalışmaya alınan kişilerin %82.5'i durumundan haberdar olup, %60.0'ı ilaç kullanmaktadır. İlaç kullananların %58.8'i, eski hipertansiflerin ise %35.0'ının tansiyonu kontrol altındadır. Sonuç: YMEASO bölgesinde yaşayan hipertansiflerin büyük çoğunluğu hastalıklarının farkında olup ilaç kullanmaktadır. Ancak bölge ile ilgili olarak kesin ifadeler kullanabilmek için bölgede yaşayan tüm hipertansifleri kapsayacak büyük çaplı toplumsal taramaların yapılması faydalı olacaktır.
Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı Bölgesinde Yaşayan Hipertansif Kişilerin Durumlarından Haberdar Olma, Tedavi ve Kontrol Oranları