EGZERSİZ UYGULANAN RATLARDA KOENZİM Q10'NUN KALP ÜZERİNE KORUYUCU ETKİSİ - ÇINAR, FİDAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı; Treadmil egzersizi uygulanan ratlarda, Q10 takviyesininkalp üzerine koruyucu etkisini (TNF-?, 1L-1?, leptin, Kardiyotrofin-1, Troponin-I ve Troponin-T) ortaya koymaktır. Çalışma; Fırat Üniversitesi Hayvan Deneyleri Etik Kurulu (FÜHADEK) onayı alındıktan sonra (Tarih: 27.12.2017, Toplantı: 2017/24, Karar No: 291 ve Protokol No: 2017/131) yürütüldü. Araştırmada kullanılan ratlar, Fırat Üniversitesi Deneysel Araştırmalar Merkezinden (FÜDAM) temin edildi. Araştırmada her grupta 7 adet olmak üzere toplam 42 adet 8 haftalık yaşta erkek Wistar albino ırkı rat kullanıldı. Gruplar; Grup 1 (Kontrol), Grup 2 (Koenzim Q10), Grup 3 (Egzersiz), Grup 4 (Egzersiz + Koenzim Q10), Grup 5 (Akut Egzersiz), 6 (Akut Egzersiz+Koenzim Q10). Uygulama sonunda, hayvanlar anestezi altında servikal dislokasyon yolu ile dekapite edilerek kas örnekleri alındı. Kesilen hayvanlardan alınan dokular analiz edilinceye kadar derin dondurucuda (Hettich, Almanya) -80 °C'de muhafaza edildi. Muhafaza edilen örnekler Süpernatant TNF-?, 1L-1?, leptin, Kardiyotrofin-1, Troponin-1 ve Troponin-T analizleri yapılmak üzere tüplere alındı. Protein konsantrasyonu Lowry prosedürüne göre çalışan Sigma (St. Louis, MO, ABD) protein testi kiti kullanılarak Western Blot metodu ile belirlenmiştir. Verilerde gruplar arasındaki farklılıkları ortaya koymak için SAS paket programında bulunan PROC GLM prosedürü kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmada; egzersiz ve Koenzim Q10 takviyesine bağlı olarak TNF değeri kronik egzersize bağlı olarak düşüş göstermiş ancak akut egzersiz sonucundada yükselme olarak yanıt göstermiştir. Koenzim Q10 takviyesi TNF-?, değeri üzerinde düşüşilesonuçlanmıştır. Kalp 1L-1? düzeylerinde; gruplar bakımından Kronik egzersiz grubu ile Kronik egzersiz+Koenzim Q10 grubunun değerleri diğer gruplara göre farklılık göstersede bu değişiklik tam olarak ilişkilendirilememiştir. Leptin parametresi bakımından, kronik ve akut egzersiz uygulaması yapılan grupların değerleri diğer gruplara göre farklıydı. Kardiyotrofin-1 değerinin akut egzersize bağlı olarak yükseldiği Koenzim Q10 takviyesi uygulamasın Kardiyotrofin değerini düşürdüğü ve kronik egzersizin herhangi bir değişikliğe sebep olmadığı tespit edilmiştir. Troponin-I'e bakıldığında; yapmış olduğumuz uygulamaya bağlı olarak kronik egzersizin etkisinin olduğu ancak akut egzersizin daha fazla etkili olduğu tespit edilirken Koenzim Q10 uygulaması Troponin-I seviyesini baskılayarak bazal seviyelerde tuttuğunu söyleyebiliriz. Troponin T seviyesinin Koenzim Q10 ve Kronik egzersiz uygulaması sonucu düşüşe sebep olurken akut egzersizin Troponin T seviyesini yükselttiğini söyleyebiliriz. Sonuçta; TNF-? seviyelerinde değişiklik olması Yag yüzdesinde meydana gelen azalmaya bağlı olduğu düşünülmektedir. 1L-1? seviyesindeki azalmanın egzersizin metabolizma üzerindeki olumlu katkılarının bir sonucu olduğu, Enerji dengesi ve vücut yağ kütlesi üzerinde oluşturduğu güçlü etkilerin leptin salgılanmasında da değişiklik oluşturabileceği, Troponin değerlerindeki bu artışı kalbin fizyolojik hipertrofisi sonucu ortaya çıkan bir durum olarak ifade edebiliriz. Mevcut literatürler ışığında egzersiz fizyolojisi ve spor bilimleri alanında katkı sağlayacağını düşündüğümüz Egzersiz ve Koenzim Q10 arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için farklı egzersiz uygulamalarının farklı araştırma gruplarına yönelik incelendiği çalışmalara ihtiyaç olduğu aşikârdır.

The aim of this study was determined in rats with treadmil exercise, the protective effect of the Q10 supplementation on the liver (TNF-?, 1L-1?, leptin, Cardiotrophin-1, Troponin-I and Troponin-T). This study was carried out after the approval of the Animal Experiments Ethics Committee (FÜHADEK) of Fırat University (Date: 27.12.2017, Meeting: 2017/24, Decision No: 291 and Protocol No: 2017/131). The rats used in the study were obtained from the Experimental Research Center (FÜDAM) of Fırat University. In this study were used in each group A total of 42 male Wistar albino rats aged 8 weeks. Groups; Group 1 (Control), Group 2 (Coenzyme Q10), Group 3 (Exercise), Group 4 (Exercise + Coenzyme Q10), Group 5 (Acute Exercise), 6 (Acute Exercise + Coenzyme Q10). At the end of the application, the animals were decapitated by cervical dislocation under anesthesia and muscle samples were taken. Tissues from the slaughtered animals were stored at -80 ° C in the freezer (Hettich, Germany) until analysis. Preserved samples were taken into the tubes for Supernatant TNF-?, 1L-1?, leptin, Cardiotrophin-1, Troponin-I and Troponin-T analyzes. Protein concentration was determined by the Western Blot method using the Sigma (St. Louis, MO, USA) protein assay kit which operates according to the Lowry procedure. Data were analyzed using reveal the differences between the groups the PROC GLM procedure in the SAS packet program to. Statistical significance was accepted as p <0.05. In This Stady, decreased TNF levels due to exercise and coenzyme supplementation thechronic exercise, but showed an increase in acute exercise. As a result, TNF levels decreased due to exercise and coenzyme supplementation but showed an increase acute exercise. Coenzyme Q10 supplementation resulted in a decrease in the value of TNF-?. Heart levels at 1L-1?; Chronic exercise + Coenzyme Q10 group with chronic exercise group differed according to other groups, but this change was not with associated. In terms of leptin parameters, the values of chronic and acute exercise groups were different according to the other groups. Coenzyme Q10 supplementation due to acute exercise increased cardiotrophin-1 value decreased cardiotrophin value and chronic exercise did not cause any change. Troponin-I; We found that the effect of chronic exercise, but the effect of chronic exercise is more effective, while coenzyme Q10 application keeps the level of Troponin-I at basal levels by suppressing the level. I can say. As a result; TNF-? levels is it can be thought the decrease in fat percentage. We can say that the decrease in 1L-1? is a result of the positive contributions of exercise on metabolism, and the strong effects on energy balance and body fat mass may also affect leptin secretion, and this increase in Troponin values is a result of the physiological hypertrophy of the heart. In the light of the current literature, it is obvious that different exercise applications are investigated for different research groups in order to reveal the relationship between Exercise and Coenzyme Q10 which we think will contribute to exercise physiology and sports sciences.
The protective effects of coenzymeq10 on the heart in trained rats
Keywords: Biyokimya; Fizyoloji; Spor