MEME KANSERLİ HASTALARDA KANSER DOKUSU VE KAN VEGF -C DÜZEYLERİNİN LEVEL 1-2-3 AKSİLLER LENF BEZLERİNE METASTAZLA İLİŞKİSİ VE METASTATİK LENF BEZLERİ VEGF -C DÜZEYLERİ - MUNGAN, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2008)
Vasküler endotelyal growth faktör (VEGF) -C'nin güçlü lenfanjiyogenik etkiye sahip olduğu ve çeşitli tümör tiplerinde artmış lenfatik metastaz ile birlikte olduğu gösterilmiştir. Meme kanserinde de lenfatik metastaz ve VEGF-C ilişkisi fazlaca çalışılmış ancak aksiller tutulum düzeylerini etkileyip etkilemediği hususunda herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır.Bu klinik çalışmada, hem tümöral dokuda hem de düzeylerine göre ayrılan lenf nodlarında VEGF-C'nin immünohistokimyasal (İHK) olarak ekspresyonunu belirleyerek lenfatik metastazla ve diğer prognostik faktörlerle olası ilişkisini bulmayı amaçladık. Ayrıca kanser dokusu VEGF-C ekspresyon miktarının, aksiller lenf bezi tutulumunda düzeyleri etkileyip etkilemediğini belirlemeyi amaçladık.Çalışmaya meme kanseri nedeni ile kliniğimize başvuran ve modifiye radikal mastektomi (MRM) uygulanması planlanan 16 hasta dahil edildi. Hastaların bilgilendirilmiş onamları alındıktan sonra tümöral meme dokusunda ve düzeylerine göre ayrılmış lenf nodlarında VEGF-C ekspresyonu İHK olarak belirlendi.Sonuç olarak, hem tümöral dokuda hem de düzeylerine göre ayrılan lenf nodlarında VEGF-C seviyesi ile lenfatik metastaz arasında istatistiki olarak anlamlı ilişki gözlendi. Ancak kanser dokusu VEGF-C ekspresyon düzeyinin tutulan lenf bezleri düzeylerini etkilemediği tesbit edildi. Ayrıca tümördeki VEGF-C seviyesi ile östrojen reseptör ve progesteron reseptör pozitifliği arasında negatif korelasyon olduğu gözlendi. c-erbB2 pozitifliği, lenfovasküler invazyon ve kapsül invazyonu ile tümörde VEGF-C seviyesi arasında pozitif korelasyon mevcuttu. Bu çalışma ile VEGF-C'nin meme kanserinde lenfatik metastaz ile ilişkili olası bir prognostik faktör olduğu görüldü.

VEGF-C has been shown with strong lymphangiogenetic effect. In breast cancer, significant correlation between VEGF-C expression and lymph node metastasis has been observed like most of the cancer types. But its effect to the axillary lymphatic levels has been neglected. In this clinical study, we aim to find out the probable relationship between the VEGF-C and lymphatic metastasis and the other prognostic factors via VEGF-C expression immunohistochemically (IHK) both in tumoral tissue and lymph nodes. Our another aim is to explore that cancerous tissue VEGF-C levels has any effect to the axillary lymphatic levels.This study has include 16 patients that were accepted as breast cancer in our clinic and planned to perform MRM. After informed consents have been taken both tumoral breast tissue and lymph nodes have been stained for VEGF-C expression. As a result, VEGF-C expression -both in cancerous tissue and lymph nodes- is significantly correlated with lymphatic metastasis statistically. Cancerous tissue VEGF-C levels also has been positively correlated with c-erbB2 levels, lymphovascular invasion and capsular invasion but it has no relation with axillary lymphatic levels. It has also negative correlation with oestrogen and progesteron receptor positivity. This study shows that VEGF-C is a probable prognostic factor which correlates with lymphatic metastasis in breast cancer.
The relationship between the cancerous tissue and serum VEGF-C levels with level 1, level 2 and level 3 axillary lymph nodes metastasis and VEGF-C levels of metastatic lymph nodes in breast cancer patients
Keywords: Genel Cerrahi