GÜREŞÇİLERİN BOYUN OMURLARINDAKİ DEJENERASYONLARIN SEDANTERLERLE KARŞILAŞTIRILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ - ANTEPÜZÜMÜ, METİN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Güreşçilerin tfoyun ümuriarındaki Dejenerasyonların Sedanterlerle Karşılaştırılması ve Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı; güreşçilerin boyun omurlannda sportif streslere bağlı olarak oluşan değişimlerinin (aks düzleşmesi, vertebra yüksekliği, dejenerasyon, intervertebral mesafe, ve spinal meseafe) radyografilerini analiz edilerek, sedanterlerle karşılaştırmaktır. Çalışmaya Adana bölgesinde çeşitli spor kulüplerinde ya da ferdi olarak güreşen Türkiye ve Avrupada dereceye girmiş güreşçiler ile aynı yaş grubundan sedanterler alındı. Deneklerin lateral servikal grafileri nötral, fleksiyon ve ekstansiyon pozisyonlarında elde edildi. Direkt röntgen çekimleri Çukurova Üniversitesi Radyodiagnostik ABD ve Adana SSK Hastanesi Röntgen bölümünde yapıldı. Çekimlerde General Elektrik marka röntgen makinesi kullanıldı. İstatistiksel analizler için Windows ortamında SPSS programı kullanıldı. Grupların yaş, spor yaşlan ve omurga yapılarındaki dejeneratif değişikler Ki-kare testi ile değerlendirildi /K0.05 seviyesi anlamlı kabul edildi. Araştırma sonucunda güreşçiler ve sedanterler arasında aks düzleşmesi, (%46.0 ve %2.0 ), intervertebral mesafe (%16.0 ve %2.0), dejenerasyon (%22.0 ve %2.0), vertebra yüksekliği (%10.0 ve %0.0) karşılaştırılması sonucunda güreşçiler aleyhine anlamlı fark bulundu (p<0,0l). XIGüreşçilerde en çok gözlenen patolojiler: aks düzleşmesi (% 46), intervertebral mesafe (% 16), vertebra yüksekliği (% 10) ve dejeneratif bulgular (% 22) iken; sedanterlerde ise; aks düzleşmesi (% 2,0), dejenerasyon (% 2,0) ve intervertebral mesafe (% 2,0) görülen patolojiler olarak bulunmuştur. Spinal mesafe oluşumu konusunda iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmadı. Sonuç olarak; güreş sporunun güreşçilerde boyun omurlarını etkilediği, anlamlı dejeneratif bozukluklara sebep olduğu ve gerekli tedbirler alınmadığı takdirde uzun sürede bu sporun güreşçilere zarar verdiği söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Boyun Omurları, Güreşçi, Sakatlıklar XII

Comparison of Cervical Vertebrate Structure of Wrestler and Sedantery Subjects and Investigation for Correlation Between Vertebrate Structure and Wrestler Injuries In this study, axs becoming smooth, intervertebrate space, vertebrate high, degeneration and spinal space radiographics of the wrestler neck vertebra have been analysed and have been compared with sedantary subjects. Wrestlers from Adana region who were wrestling for sportive clubs or individually and ranked in Turkey and Europe and age-matched sedantery subjects were involved in this study. Lateral cervical graphies of subjects were obtained at neutral, at flexion and extention position. Graphies were obtained in Çukurova University Department of Radiology and Adana Social Insurance Hospital using General Electrics X-ray apparatus. Statistical analysis were performed using SPSS for Windows. Chi-square test was used for comparison of groups age, sportive age and degenerative changes in vertebral structure. P<0.05 was considered to be statistically significant. As the result of this search, there has been the axs smoothing (46.0% and 2.0%), intervertebrate space (16.0% and 2.0%), vertebrate high (10.0% and 0.0%) degeneration (22.0% and 2.0%), spinal space (2.0.0% and 0.0%), so a negative significant difference has been fixed for the wrestlers (p<0,0\). Maximum pathologies which were observed in wrestlers are axs smoothing (%46), intervertebrate space (%16), vertebrate high (%10) and degenerative (%22). However in control groups, the pathological findings has been found that axs smoothing (%2.0), XIIIintervertebrate space (%2.0 ) and degenerative (%2.0) and it has not been that vertebrate high and spinal space. Axs smothing, disc narrowing significant degeneration and thickness have been fand out more frequently in wrestlers, while hemi has been found out more frequently in control groups. As to the matters of compression and osteofit, no statistical distinction was observed. KEY WORDS: Cervical Vertebra, Wrestler, Injuries XIV
Comparison of servical vertebrate structure of wrestler sedantery subjects and investigation for correlation between vertebrate structure and wrestler injuries
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor; Sports