ZEYDİYYE MEZHEBİNİN USUL-Ü FIKIH KAYNAKLARI - KAVALCIOĞLU, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2009)
Zeydiyye mezhebi Zeyd b. Ali'nin Emevi halifesi Hişam'a isyanıyla başlayıp günümüze kadar devam eden bir mezheptir. Zeydiyye kelâmî mevzuların bir kısmında Mutezileye benzerken, bazı noktalarda Sünnîlere benzer. Zeydiyye Kur'ân, sünnet, icmâ ve kıyası İslam hukukunun bir kaynağı olarak kabul eder. Bu dört ana delile ek olarak cumhurun delil olarak kullandığı diğer delilleri de kullanmışlardır. İçtihad metodunu kullanarak mezheplerini geliştirmişlerdir. Fıkıh açısından cumhurdan ayrı bazı görüşleri olduğunu görüyoruz. Zeydiyye mezhebi mensupları genelde Yemen'de yaşarlar.

Zeydiyya religious sect Zeyd descends the Emevi caliph has started with Hişam rebellion until our day a continuation religious sect. Zeydiyya is similar to the Sunni about some points while it is familiar with the Mut?azila about other points in terms of İslamic theology. Zeydiyya accept the Qur?an, the Sunna, the Idjma and Analogy as a source of Islamic law in terms of method. They also used the things Djumhur used as guide in addition to theese four main guides. They developed their sects by using interpretation method. We see that they have some ideas Djumhur does not have in terms of fiqh. Zeydiyya religious sect members general live in Yemen.
The methodic sources of Zeydiyya in İslamic Law
Keywords: Din