Cam tavanın gölgesinden ışığa doğru kendi kendine liderlikle yolculuk - Demirel, Erkan Turan (My University, 2019)
Kadınlarımlzın önemli bir çoğunluğu, haksız bir şekilde toplumsal önyargıların kurbanı olmakta ve bu nedenle erkek egemen çalışma alanlarında olmayı hiç denemeden geri planda kalmaktadır. Bu durum, zamanla, öğrenilmiş çaresizlik ve öğrenilmiş güçsüzlük hislerinin kadınların üzer}erine yapışıp kalmasına da yol açmaktadır. Ataerkil toPlumsal düzenin kü|türel kodları, toplumun tüm bireyterine sirayet etmekte ve toPlumun yarısını oluşturan kadınlar, çalışma yaşamında ve yöneticilik pozisyonlarında eksik temsil edilmektedirler. Eksik temsil olgusunun temelİnde yatan etmen|erin" arasında, cam tavan engetleri de Yer almaktadır. Cam tavan engel|eri, kadıntarın iş yaşında yer almalarını ve Yönetim kademelerine yükselmelerini zorlaştıran ya da durduran yapay ve görünmez engellerdir. Hangİ sebebe dayanırsa dayansın, kadınların |ş yaşamında ve yönetim kademelerinde eksik temsil edilmeleri durumu, kökleşmış toplumsal sorunlarımızdandır. Hem demokratik gelişme hem de ekonomik gelişme iÇİn kadınların iş yaşamında adil ve tam şekilde temsil editmelerinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Yukarıda ifade edilen bakış açısıyla kaleme alınan bu çalışma, cam tavan sorununa ve cam tavan engellerinin aşılmasına, öğretim üyelerinin görüşleri üzerinden, küçük bir ışıktutmaktadır. Çalışmada, kendi kendine liderlİğin, cam tavan engellerinin aşılmasını kolaytaştırıcı etkilerinin olduğuna ilişkin, -araştırma örneklemiyle sınırlı- kanıt sunulmaktadır.
Kitap - Tek Yazarlı Kitap
Keywords: Cam tavan sendromu; Cam tavan engelleri; Cam tavanı aşma; Kendi kendine liderlik