GÜLSÜM CENGİZ'İN ÇOCUK KİTAPLARININ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ BAĞLAMINDA TEMA VE İLETİLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - TOPRAK, İREM (Fırat Üniveristesi, 2016)
Çocuk edebiyatı çocuğun ilgi, ihtiyaç, duygu ve düşüncelerine cevap vermeye çalışan, yazılı ve sözlü ürünlerle onun dünyasına seslenmeyi amaç edinen bir edebiyattır. Çocuk edebiyatı ürünleri okulöncesi dönemden başlayarak sunduğu görsel ve dilsel olanaklarla çocukları anadilinin inceliklerini sezmeye yönelten ilk araçlar olmasının yanında çocuklara okuma sevgisi ve alışkanlığı kazandırmak gibi önemli bir işleve sahiptir. Çocuk edebiyatına ait metinler, çocukların hem temel dil becerilerini geliştirmelerinde hem de hayâl dünyalarının zenginleştirmelerinde oldukça etkilidir. Çocuk ve Gençlik Edebiyatı yazarlarından Gülsüm Cengiz, yayımladığı şiir, öykü, roman ve tiyatro eserleri ile bu alana önemli katkılar sağlamıştır. Bu çalışmada şairliği, yazarlığı, eğitimci yanı ve Çocuk ve Gençlik Edebiyatı alanında verdiği eserler ile tanınan Gülsüm Cengiz'in " Son Çiçek", "İpini Kopartan Uçurtma", "Ayşe'nin Günleri" ve " Ahşap Evin Çocukları" adlı çocuk kitaplarının Türkçe Öğretimi kapsamında yer alan temalar çerçevesinde tarama ve içerik analizi yöntemi ile incelemesi yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Gülsüm Cengiz, Çocuk Edebiyatı, Türkçe Öğretimi, Tema, İleti, İnceleme.

Children's literature is a branch of literature which tries to satisfy children's curiosity, needs, feelings and thought, aiming to reach their world with a body of written and orally transmitted materials. Works of this genre which present visual and linguistic resources since pre-school period to become first means to direct children sense the delicacy of their mother tongue, have also the important function to engrain the love and habit of reading in them. Textes of children's literature make significant contribution to the development of children's basic linguistic skills as well as to the enrichment of their fantasy world. Gülsüm Cengiz, a prominent figure in Turkish Children and Juvenile Literature, has made a significant contribution in the field with her published poems, short stories, novels and dramas. Due to the fact that Gülsüm Cengiz is well known as a poet, writer and educator in the field, some of her children books, namely "Son Çiçek", "İpini Kopartan Uçurtma"; "Ayşe'nin Günleri" and "Ahşap Evin Çocukları" ("The Last Flower", "The Kite Which Broke Its String", "Days of Ayşe" and "Children of Wooden House" in English), have been examined in terms of themes referenced in the Turkish Language Teaching using survey and content analysis method. Keywords: Gülsüm Cengiz, Children's Literature, Turkish Teaching, Themes, Message, Analysis.
Examination of Gülsüm Cengiz's child stories in terms of themes and prompts in the context of Turkish teaching
Keywords: Eğitim ve Öğretim