ÖZ-BENZEŞİMLİ TRAFİK ANALİZ YÖNTEMİ İLE YEREL ALAN AĞLARINDA PERFORMANS TAHMİNİ - TUNCER, TANER (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi ÖZ-BENZEŞÎMLÎ TRAFİK ANALİZ YÖNTEMİ İLE YEREL ALAN AĞLARINDA PERFORMANS TAHMİNİ Taner TUNCER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği 2003, Sayfa: 66 Ağ mühendislerinin amacı ağ tasarımı yapıldıktan sonra mümkün olduğu kadar sorunsuz bir ağ ortamını kullanıcılara sunmaktır. Bu amaç için kullanıcıların istekleri olan yeterli bant genişliği, hafıza gereksinimi ve minimum paket kayıpları kriterlerini garanti etmek zorundadırlar. Bu önemli kriterler 1990'ların başına kadar Markov zinciri ve Poisson dağılımı gibi geleneksel ağ trafik analizi yöntemleri ile yapılmaktaydı. Oysa paket anahtarlamalı ağlar, zamanla patlamalı değişim göstermektedir. Böyle zamanla değişen patlamalı ağların analizini geleneksel yöntemler kullanarak yapmak doğru sonuç vermemektedir. Bu tür ağların analizinde, 1990' ların başında öz-benzeşimli trafik analiz yöntemi önerilmiştir. Öz-benzeşimli trafik analiz yöntemi ile bant genişliği, hafıza gereksinimi ve paket kayıplarının tahmini geleneksel yöntemlere göre daha doğru tahmin edilmiştir. Bu tez çalışmasında Fırat Üniversitesi yerel alan ağı için paket trafiği ölçümleri elde edilmiştir. Toplam ağ trafiğinin öz-benzeşimli özellik gösterdiği hesaplanmıştır. Ölçümlerin yapıldığı her bir zaman dilimi için bant genişliği, hafıza gereksinimi ve paket kayıplarının tahmini yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Geleneksel ağ trafik modeli, öz-benzeşimli trafik, trafik patlaması, Hurst parametresi. VII
Performance evaluation of local area networks by self-similarity traffic analysis
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control