Luciobarbus esocinus’dan Hazırlanan “Gravlaks”in Besin Kompozisyonu ve Duyusal Değerlendirmesi - Çoban, Özlem Emir; Fadiloglu, Eylem Ezgi; Çoban, Mehmet Zülfü (E-Journal of New World Sciences Academy, 2020)
Gravlaks, genel olarak somon filetosunun tuz ve şeker karışımına gömülerek soğuk ortamlarda olgunlaştırılmasıyla elde edilen, minimal işlem görmüş ve özellikle İskandinav ülkelerinde geleneksel olarak üretilen popüler bir balık ürünüdür. Bu araştırmada, somon balığına alternatif olarak Fırat-Dicle nehir sisteminde bulunan ve eti oldukça değerli olan Luciobarbus esocinus’un gravlaks yapımında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmada, besin (Nem, protein, yağ, kül, karbonhidrat ve enerji değeri) ve duyusal analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Luciobarbus esocinus’tan üretilen gravlaks, panelistler tarafından oldukça beğenilmiş ve yüksek kalitede bir ürün olarak yorumlanmıştır. Panelistlerin %87.3’ü böyle bir ürünü satın almaya istekli olduklarını belirtmişlerdir.  Yapılan bu ön araştırmanın, konu ile ilgili ileride yapılacak diğer çalışmalara fikir verebileceği kanısına varılmıştır.