Yazma Motivasyonu Ölçeği’nin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Deniz, Hacer; Demir, Sezgin (My University, 2020)
Yazma motivasyonu, öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmeninyanında hayat boyu ilgi, istek, haz duyarak yazma alışkanlığıkazanmalarını sağlamaktadır. Yazma motivasyonu, yazmaperformansını artırdığı gibi bireyin öz düzenleme becerilerini dedesteklemektedir. Bu noktada yazma motivasyonu bireyin başarılıbir yazma sonucuna ulaşabilmesi için coşkunlukla yazmaişlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan itici bir güçtür. Buaraştırmanın amacı 9.5-14 yaş (ortaokul 5, 6, 7, ve 8. sınıf)öğrencilerin yazma motivasyonlarını ölçmek amacıyla güvenilir vegeçerli bir Yazma Motivasyonu Ölçeği geliştirmektir. Açımlayıcıfaktör, test-tekrar test işlemi, doğrulayıcı faktör analizlerinin herbiri basit seçkisiz ve küme örneklemeyle belirlenen farklıörneklemler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin Cronbach’sAlpha, Spearman Brown ve Guttman Split Half güvenirlik değerleri.85’in üzerinde olması nedeniyle ölçeğin yüksek düzeyde güvenilirolduğu söylenebilir. Test-tekrar test işlemiyle elde edilen içtutarlılık katsayısının .85 bulunması ölçeğin tutarlılığının iyidüzeyde olduğuna işaret etmektedir. Açımlayıcı faktör analizisonucunda %42.52 toplam varyans değeriyle 13 maddelik tekfaktörlü ölçek yapısı, doğrulayıcı faktör analizi ile doğrulanmıştır(x²=83.05, sd=61, RMSEA=.038, NFI=.97, NNFI=.99, CFI=.99,GFI=.95, AGFI=.93, SRMR=.039). Ölçeğin yapı güvenirliğinin .89değerinde hesaplanması, ölçek yapısının yeterli düzeyde güvenilirolduğuna işaret etmektedir. Araştırma sonucunda 13 maddedenoluşan, tek boyutlu, geçerli ve güvenilir bir ölçme aracının alanakazandırıldığı ifade edilebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Dil ve Dil Bilim; İstatistik ve Olasılık; Edebi Teori ve Eleştiri