Dowel Numunelerinde Boyut Etkisi - Yalçın, Erhan (My University, 2013)
Geometrik benzer beton/betonarme numuneler üzerinde yapılan deneysel çalışmalar, numune boyutununartması ile nominal dayanımın azaldığını ortaya koymuştur. Bu olay, beton/betonarmenin kırılma mekaniğindeboyut etkisi olarak adlandırılır. Çatlamış bir betonarme kesitte kesme kuvveti, agrega kilitlenmesi ve kaldıraçetkisi adı verilen mekanizmalarla karşılanmaktadır. Sunulan çalışmada, kaldıraç etkisini modelleyen bir önçatlağa sahip dowel numunelerinde boyut etkisi incelenmiştir. Deneylerden elde edilen tepe basınç yüklerimodifiye edilmiş boyut etkisi kanunu ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, elde edilen boyut etkisi Kim ve Eonunlineer olmayan kırılma mekaniği yaklaşımı ile çok iyi uyum gösterdiği tespit edilmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği