ROTASYON HAREKETİ YAPAN FARKLI KONİKLİK AÇISINA SAHİP NİKEL TİTANYUM EĞE SİSTEMLERİNİN APİKALDEN TAŞAN DEBRİS MİKTARLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - ÖNALAN, ABDURRAHMAN CAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu tez çalışmasının amacı rotasyon hareketi yapan farklı koniklik açısına sahip nikel titanyum eğe sistemlerinin apikalden taşan debris miktarlarının karşılaştırılmasıdır Apeks tam olarak oluşturulmuş, kırıksız, daha önce endodontik tedavi görmemiş ve bir kök kanalına sahip altmış mandibular premolar seçildi. Sadece Vertucci tip I sınıflandırmasına sahip premolarlar seçildi. Seçilen dişler yirmişerli olacak şekilde üç gruba ayrıldı. Bu gruplar 3 farklı tapera sahip eğelerle kanal preparasyonu tamamlandı. Her diş kendi grubundaki Ni-Ti döner alet eğeleriyle prepare edildi. Preparasyonda kullanılan eğeler her seferinde kök kanalından çıkarıldı ve steril gazlı bez ile temizlendi. Her eğe kullanımından sonra dişler %2,5 NaOCl ile irrige edildi ve apikal foramende 15 numara K-file kullanılarak açıklık kontrol edildi. Ekstrüde döküntüleri toplamak için bu çalışmada daha önce açıklanan bir aparat benimsenmiştir (82).Her numune, numunenin apikal 5 mm'lik bölümü tüpün içinde ve koronal kısmı dışarıda olacak şekilde önceden özel olarak yapılmış bir delikten bir Eppendorf tüpünün kapağına sabitlendi. Numune ile Eppendorf tüpü arasındaki boşluk Top Dam (FGM, Joinville, SC, Brezilya) ile kapatıldı. Daha sonra, Eppendorf tüpü ters çevrildi ve alt kısım kesildi, apikal kök tamamen aplanana kadar %1,5 agaroz jelin döküldüğü bir açıklık oluşturuldu. Aparat jel katılaşana kadar aynı pozisyonda kaldı. Agaroz jeli, debris toplamak için bir matris sağladı (82). Taşan dentin talaşı artıklarının ağırlığı, başlangıç ağırlığının (boş tüp ağırlıkları) son ağırlıktan çıkarılmasıyla belirlenmiştir. . Eğe sisteminin değişen tapera göre taşan debris miktarında farklılık bulunup bulunmadığını tespit etmek üzere One way Anova testinden yararlanılmıştır. Grupların ikili kıyaslaması için Post Hoc testi olarak Bonferroni testinden yararlanılmıştır. Tüm aletler apikal debris ekstrüzyonu ile ilişkilendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre gruplar arasında taşan debris miktarları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (F=469,279, p<0,05). Taşan debris miktarı ağırlığının en yüksek 0.6 Taper eğede (0,031±0,003), en düşük ise 0.2 Taper eğede (0,008±0,002) olduğu belirlenmiştir.

The aim of this thesis study is to compare the amount of apically extruded debris from nickel titanium file systems with different taper angles that rotate. Sixty mandibular premolars with a fully formed apex, no fractures, no previous endodontic treatment, and one root canal were selected. Only premolars with Vertucci type I classification were selected. The selected teeth were divided into three groups as twenty each. In these groups, canal preparation was completed with files with 3 different tapers. Each tooth was prepared with Ni-Ti rotary instrument files in its own group. The files used in the preparation were removed from the root canal each time and cleaned with sterile sponge. After each file use, the teeth were irrigated with 2.5% NaOCl and patency was checked using a #15 K-file in the apical foramen. An apparatus previously described in this study was adopted to collect the extruded debris (82). It was fixed to the cap of an Eppendorf tube through a pre-made hole with the apical 5 mm part inside the tube and the coronal part out. The opennes between the sample and the Eppendorf tube was sealed with Top Dam (FGM, Joinville, SC, Brazil). Next, the Eppendorf tube was inverted and the bottom cut off, creating an opening into which 1.5% agarose gel was poured until the apical root was completely approximated. The apparatus remained in the same position until the gel solidified. The agarose gel provided a matrix to collect debris (82). The weight of the overflowing dentin shavings was determined by subtracting the initial weight (empty tube weights) from the final weight. . One way Anova test was used to determine whether there was a difference in the amount of extruded debris according to the changed tapering of the file system. Bonferroni test was used as Post Hoc test for pairwise comparison of the groups. All instruments were associated with apical debris extrusion. According to the results obtained, there was a statistically significant difference between the groups in terms of the amount of extruded debris (F=469.279, p<0.05). It was determined that the weight of extruded debris was highest in 0.6 Taper file (0.031±0.003) and lowest in 0.2 Taper file (0.008±0.002).
Comparison of nickel titanium file systems with different angle of taper with rotational motion on amount of apical extrusion of debris
Keywords: Diş Hekimliği