ALT ÇENE TAM DİŞSİZLİK VAKALARINDA TİTANYUM VE PEEK İMPLANT DESTEKLİ FARKLI TUTUCU ATAŞMANLARA SAHİP OVERDENTURE PROTEZLERİN PROTETİK YAPILAR, İMPLANTLAR VE ÇEVRE DOKULARINDA OLUŞTURDUĞU STRES DAĞILIMININ SONLU ELEMANLAR STRES ANALİZİ YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ - GÜRLER, MUHARREM (Fırat Üniveristesi, 2020)
İmplant tutuculu overdenture protezlerde estetik, çiğneme etkinliği, protez stabilitesi ve retansiyonun konvansiyonel tam protezlere kıyasla daha tatmin edici olduğu ve buna bağlı olarak hasta memnuniyetinin de arttığı görülmektedir. İmplant tutuculu overdenture protezlerde kullanılan çeşitli ataşman sistemleri mevcuttur ve ataşman seçimi protezlerin retansiyonunda çok önemli bir faktördür. Çalışmamızda tam dişsiz alt çeneye 2 adet dik ve açılı yerleştirilen implant üzerine; locator tutuculu overdenture protez, novaloc tutuculu overdenture protez, bar tutuculu overdenture protez ve ball tutuculu overdenture protez yapılmıştır. Oluşturulan her modele 1. Molar dişin merkezinden 100 N vertikal ve 100 N oblik olmak üzere iki ayrı kuvvet uygulanmıştır. Bilgisayar ortamında oluşturulan modellerde farklı yönlerden uygulanan kuvvetler sonucu oluşan değerler karşılaştırılmıştır. İmplant destekli overdenture protezlerde kullanılan retantif elemanlar şekil, boyut, dizayn ve materyal içeriği bakımından çeşitlilik göstermektedir. Çalışmamızda Locator tutucu, Novaloc tutucu, Ball tutucu ve Hader bar tutucu kullanılmıştır. Araştırma üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Uygulanan dik ve oblik kuvvetlerin sonucunda bu modellerde; implantta ve kemikte oluşan stres değerleri, yoğunlaşma ve dağılım bölgeleri incelendi. Analiz sonucunda, oluşturulan her senaryodaki implant, implant çevresi kortikal kemikte ve spongioz kemikteki Von Misses stres, Maksimum asal stres ve Minimum asal stres değerleri ve stres dağılımları incelenmiştir. Oblik yüklerde, dik yüklemelere oranla daha fazla gerilme miktarları oluşmuştur. İmplant çevresindeki kemikteki gerilme, yükleme koşullarından, yönünden ve implant açısından etkilendiği için uygulanan yüklerin implantın uzun aksına uygun gelmesi gerektiğinin önemli olduğu saptanmıştır. Bu materyalin dental implant materyali olarak rutin kullanılması için; hayvan ve uzun dönem klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Elastik modülü, sonlu elemanlar stres analiz yöntemi, abutment, titanyum, Cfr-Peek

In overdenture prosthesis with implant retaining, aesthetics, chewing efficacy, prosthesis stability and retention seem to be more satisfactory than conventional complete dentures and therefore patient satisfaction is increased. There are several attachment systems used in implantretained overdentures and attachment selection is an important factor affecting prosthetic retention. In our study, overdenture prosthesis with locator holder, overdenture prosthesis with novaloc holder, overdenture prosthesis with ball holder and overdenture prosthesis with bar holder were performed on 2 vertical and angled implants in the lower toothless jaw. 100 N vertical and 100 N oblique forces from the center of the first mandibular molar teeth were applied on each model. In the models created in computer environment, the values formed as a result of the forces applied from different directions were compared. Retentive elements used in implant-supported overdenture prostheses vary in shape, size, design and material content. Locator retained, Novaloc retained, Ball retained and Hader bar retained were used in our study. The study was carried out by using three dimensional finite element stress analysis. As a result of the applied vertical and oblique forces in these models; stress values, distribution and concentration areas in the implant and bone were examined. Von Misses stress, maximum principal stress and basma stresleris values and stress distributions in the implant, cortical bone and spongious bone in each of the scenarios were examined. The principal stress values were higher in oblique loading than in vertical loading conditions. The ultimate attention should be paid in order to orient the chewing forces along the long axis of the implant. For the routine use of this material as a dental implant material; animal and long-term clinical studies are needed. Keywords: Elastic modulus, finite element stress analysis method, abutment, titanium, Cfr-Peek
Evaluation of stress distribution in implant and surrounding tissues of prosthetic structures by means of finite element stres analysis methots of overdenture prostheses with various retaining attachments supported by titanium and implants in the case of lower jaw complete toothlessness
Keywords: Diş Hekimliği