Schmallenberg Virüsü - Azkur, Ahmet Kursat; Tonbak, Sükrü (My University, 2015)
Schmallenberg virüsü (SBV) 2011 yılında Almanyada sığırlarda ortaya çıkan hastalık tablosunun araştırılması sonucunda yeni keşfedilen bir virüstür. SBV sığır, koyun, keçi, manda, geyik gibi evcil ve vahşi ruminantlarda enfeksiyona neden olmaktadır. Ateş, süt veriminde azalma, ishal gibi klinik belirtilerin yanı sıra SBVnin abort, ölü doğum ve konjenital malformasyonlara da neden olduğu saptanmıştır. SBV enfeksiyonu Avrupa ülkelerinin hemen hemen tamamında tanımlanmıştır. Türkiyede yapılan SBV ile ilgili serolojik araştırma sonuçlarına göre sığırlarda %24.5, koyunlarda %39.8, keçilerde %2.8 ve mandalarda %1.5 oranında SBV seropozitifliği belirlenmiştir. SBV ile ilgili yapılan birçok araştırma mevcut olsa da yeni bir virüs olması nedeniyle SBVnin epidemiyolojisi, genetiği ve moleküler patogenezi gibi konularda çok sayıda bilinmeyen noktanın aydınlatılması için detaylı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords: Biyoloji; Patoloji; Viroloji; Veterinerlik