VASKÜLER VE İDİYOPATİK EREKTİL DİSFONKSİYONDA TRİMETİL AMİN OKSİT (TMAO) VE LİPOPOLİSAKKARİT DÜZEYLERİ - ÖZDEŞ, AHMET ALPER (Fırat Üniveristesi, 2024)
ED, cinsel ilişki için gerekli olan yeterli penis ereksiyonunu sağlama veya sürdürmedeki sürekli yetersizliktir. ED'nin endotelyal disfonksiyon ile ilişkili olduğu, bunun yanı sıra kardiyovasküler hastalıkların (KVH) önemli bir göstergesi olduğu saptanmıştır. Bağırsak mikrobiyotasının lipopolisakkaritler (LPS) ve trimetilamin-N-oksit (TMAO) gibi metabolitleri yoluyla endotel disfonksiyonu ile ilişkili olduğu, kardiyovasküler sağlığı etkilediği, dolayısıyla ateroskleroz ve HT gelişiminde etkili oldukları tespit edilmiştir. Vasküler etkileri ortaya konmuş olan TMAO ve LPS'nin ED'deki rolleri üzerine yapılan araştırmaların henüz çok kısıtlı olması nedeniyle çalışmamızda vasküler ve idiyopatik ED'de TMAO ve LPS düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Elazığ Fırat Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı'na bağlı polikliniğimize 01.02.2022-01.02.2023 tarihleri arasında ED şikayetiyle başvuran hastalar anamnez, fizik muayene, laboratuvar ve görüntüleme yöntemleriyle etiyolojiye göre ayrılarak; 50 vaskülojenik ED hastası ve 50 idiyopatik ED hastası ile 51 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 151 katılımcıda serum TMAO ve LPS düzeyleri değerlendirilmiştir. ED tanısı için hastadan alınan anamnez ve Uluslararası Erektil Fonksiyon Ölçeği (IIEF skorlaması) test sonuçları esas alınmıştır. Çalışmaya dahil edilen bireylerin serum TMAO ve LPS düzeyleri, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı laboratuvarlarında; penil renkli doppler ultrasonografi (USG) tetkikleri Fırat Üniversitesi Radyoloji AD USG biriminde yapılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 51,41±10,38'dir. Vasküler ED, idiyopatik ED ve sağlıklı kontrol grupları arasında yaşa göre (sırasıyla ortalama 58,74±7,61 yıl, 45,20±10,60 yıl ve 50,31±7,94 yıl) (p<0,05) ve IIEF değişkenine göre (sırasıyla 9,46±2,72, 14,46±3,17 ve 27,01±1,34) istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmiştir (p<0,05). TMAO değişkenine göre (sırasıyla 2,02±1,11, 1,76±1,28 ve 1,81±0,67) gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmemiştir (p>0,05). LPS değişkenine göre ise vasküler ED grubu ile diğer iki grup arasında (sırasıyla 497,36±87,83, 430,62±69,72 ve 436,98±105,37) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Yaş ortalaması vasküler ED grubunda en yüksek, idiyopatik ED grubunda ise en düşüktür. IIEF ortalaması vasküler ED grubunda en düşük, sağlıklı kontrol grubunda ise en yüksektir. Grupların TMAO ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamakla birlikte en yüksek değer vasküler ED, en düşük değer ise idiyopatik ED grubunda bulunmuştur. Grupların LPS ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuş; TMAO ile benzer şekilde en yüksek değer vasküler ED, en düşük değer ise idiyopatik ED grubunda saptanmıştır. )

ED is the persistent inability to achieve or maintain adequate penile erection necessary for sexual intercourse. ED has been found to be associated with endothelial dysfunction, as well as being an important indicator of cardiovascular diseases (CVD). It has been demonstrated that changes in the intestinal microbiota are associated with many chronic diseases such as cardiovascular diseases (CVD), type 2 diabetes mellitus (DM), and hypertension (HT). It has been determined that the intestinal microbiota affects cardiovascular health through its metabolites such as lipopolysaccharides (LPS) and trimethylamine-N-oxide (TMAO), thus being effective in the development of endothelial dysfunction, CVD, atherosclerosis and HT. The research on the roles of TMAO and LPS in ED is still very limited. Thus, our study aimed to evaluate TMAO and LPS levels in vascular and idiopathic ED. Patients who applied to our polyclinic of Elazığ Fırat University, Department of Urology, with complaints of ED between 01.02.2022-01.02.2023 were separated according to etiology by anamnesis, physical examination, laboratory and imaging methods, and serum TMAO and LPS levels were evaluated in patients with 50 vasculogenic, 50 idiopathic ED and 51 heralthy controls. The diagnosis of ED was based on the patient's anamnesis and International Erectile Function Scale (IIEF scoring) test results. Serum TMAO and LPS levels of the individuals included in the study were determined in the laboratories of Fırat University Faculty of Medicine, Department of Medical Biochemistry; Penile color Doppler ultrasonography (USG) examinations were performed in Fırat University Radiology Department USG unit. The average age of the participants was 51,41±10,38. A statistically significant difference was found between vascular ED, idiopathic ED and healthy control groups according to age (mean 58,74±7,61 years, 45,20±10,60 years and 50,31±7,94 years, respectively) (p<0,05) and according to the IIEF variable (9,46±2,72, 14,46±3,17 and 27,01±1,34, respectively) (p<0,05). Statistically significant difference was not found between the groups for TMAO variable (2,02±1,11, 1,76±1,28 and 1,81±0,67, respectively) (p>0,05). According to the LPS variable, a statistically significant difference was found between the vascular ED group and the other two groups (497,36±87,83, 430,62±69,72 and 436,98±105,37, respectively) (p<0,05). The mean age is highest in the vascular ED group and lowest in the idiopathic ED group. The mean IIEF was lowest in the vascular ED group and highest in the healthy control group. There was no statistically significant difference between the TMAO averages of the groups. However, the highest value was found in the vascular ED group and the lowest value was found in the idiopathic ED group. Similar to TMAO, a statistically significant difference was found between the LPS averages of the groups; the highest value was found in the vascular ED group and the lowest value was found in the idiopathic ED group.
Trimethyl amine oxide (TMAO) and lipopolysaccharide levels in vascular and idiopathic erectile dysfunction
Keywords: Üroloji