SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA EĞİTİMİ VE ÖĞRETİM PROGRAMLARINA YANSIMALARI - Bulut, Bırol; Çakmak, Zafer (My University, 2018)
BM başta olmak üzere, dünyanın en büyük uluslararası organizasyonlarıve bilim insanları dünyanın dönüşümünü sağlama ve artık tahrip gücü yüksekgeleneksel kalkınma biçiminden sürdürülebilir kalkınma biçimine geçişizaruri görmekte ve bu yönde küresel sorunlara çözüm üretecek, katılımcıküresel vatandaşlığı ısrarla tavsiye etmektedir.Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimi Küresel Eylem Programınınuygulanmasına yönelik yol haritasında; “Sürdürülebilir kalkınma için eğitim,toplumu dönüştürerek amacına ulaşan, bütüncül ve dönüşümsel eğitim”olarak nitelendirilmektedir.Bu araştırmada sürdürülebilir kalkınma eğitiminin öğretmen ve uzmanperspektifinden yeri ve öneminden yola çıkarak özellikle bu konudaöğretmen yeterliliği ve sosyal bilgiler öğretim programları temelinde ele alıpsürdürülebilir bir çerçevenin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada, hem nicel hem nitel boyutları içeren karma yöntemkullanılmıştır. Nicel veri toplama aracından elde edilen sonuçlara göresürdürülebilir kalkınmaya yönelik öğretmenlerin sahip oldukları inançlardabranş değişkenine ilişkin anlamlı bir farklılık olduğuna dair bir sonucaulaşılmamıştır.Sürdürülebilir kalkınma eğitimine yönelik eğitim uzmanlarından eldeedilen veriler, sürdürülebilir kalkınma eğitiminin gerekliliğine ve öneminevurgu yapıyor.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları