Beritan Aşireti Halı ve Kilimleri - Aksoy, Elif (My University, 2016)
Bu makalede, Diyarbakır, Urfa, Adıyaman ve Elazığ'ın Kovancılar yöresinde ikamet eden, yaylak ve kışlak hayatı yaşayan Beritan aşiretinin halı ve kilimleri incelenmektedir. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde yeterince tanınmayan Beritan aşireti dokumalarını tekstil literatürüne kazandırmaktır. Ayrıca mevcut dokumaları gelecek nesillere aktarmak ve geleneksel dokuma sanatları içinde bir yer edinmesini sağlamaktır. Elazığ'ın Kovancılar ilçesinde yapılan araştırma ve inceleme gezileri, nitel araştırma metodu ile oluşturulmuş bu çalışmanın, veri toplama aracı olmuştur. Alan araştırmaları sonucunda köyden kente göçlerin arttığı, yakın dönemdeki sosyal ve ekonomik değişimlerin yansımaları, dokuma işleminin zor bir iş olması ve hayvancılık işi ile uğraşmalarından dolayı Beritanlıların dokuma sanatını bıraktıkları ortaya çıkmıştır
Keywords: Folklor; Sanat